Ако изгорите од сонце само овие две работи можат да ве спасат – тие го намалуваат црвенилото и ја штитат кожата

0

Прекумерното изложување на сонце нема да ја направи вашата кожа поубава и исончана, туку може да ви направи само дополнителен проблем – изгореници. После тоа останува само црвенило, чешање и печење на кожата. Доколку не сакате да бидете „црвени како рак“, избегнувајте прекумерно сончање во периодот од 11 до 16 часот, бидејќи тогаш се најсилни УВ зраците, а ако веќе е доцна и вашата кожа е оштетена, овие се советите на еден дерматологот.

Имено, дерматолозите сугерираат дека алое вера и кокосовото масло можат да помогнат во ублажување на изгорениците и намалување на лузните предизвикани од преголемото изложување на сонце, пишува магазинот Good. Сепак, дерматологот Гита Јадав, основач на FACET Dermatology, вели дека кога нанесуваме кокосово масло е исто така важно.

Ако го нанесете прерано по изгореницата, може да ја влошите болната, отечена, изгорена кожа со заробување на топлината. Затоа препорачувам прво да користите алое вера, а потоа кокосово масло“, објаснува таа.

Ова значи дека ако се грижите за изгорената кожа на сонце, воздржете се да нанесувате кокосово масло и држете се до ладење на алое вера или крема за сончање.

Алое вера ѝ овозможува на кожата да дише и најдобро се користи првично за изгореници. Кокосовото масло е подобро да се користи во подоцнежните фази на закрепнување на изгорениците, кога кожата се лупи“, советува Гита Јадав.