АКО НЕКОЈ СЕ ОБИДЕ ДА ТЕ ПОНИЖИ КАЖЕТЕ МУ САМО ЕДЕН ЗБОР: Трикот на Фројд да ви помогне да ги победите злите и корумпирани луѓе

Фројд верувал дека е доволно мирно да му го кажеш овој збор на злобната личност која сака да те повреди

Зигмунд Фројд сигурно знаел да препознае глупави луѓе, но тоа не му помогнало сам да ја пронајде среќата во бракот. Сепак, мора да го земете неговиот совет како да се справите со завидливите и зли луѓе.

Луѓето се емотивни суштества и често критиките, осудите или навредите на другите луѓе може да не доведат до очај, непријатност и да ни ја срушат самодовербата. Треба да се прифати конструктивна критика од блиска личност на која и верувате, но навредите во комуникацијата можат да бидат отровни како пикадо. Личноста која ве навредува има само една мисија, да ве повреди. Фројд велеше: „Силната личност никогаш не го презема товарот на туѓите изјави“.

Како всушност да се спротивставиме на навредите и лошото однесување?

Не се расправајте, туку кажете „да“ на секоја негативна претпоставка со смирено лице. Моќта на мирното „да“ може да го раствори секој психолошки притисок, затоа што едноставно ја лишувате личноста од можноста да ве повреди со нешто и не се браните, докажувајќи го спротивното, туку едноставно го обезвреднувате секој негов напад, лишувајќи го непријател на неговата цел.

Покрај „да“, за да се заштитите од навреди, важно е да развиете самодоверба. Не дозволувајте вашиот мир да зависи од надворешно проценување. Здравата самодоверба е проценка на самиот себе, а мислењето за себе е вредносен суд, често површен и кој не цели кон најдобри цели, но мисијата може да биде омаловажување, претставување во поповолно светло од другата личност и навреди.

Фројд рекол: „Доколку сите луѓе се оценуваат само себеси и не се занимаваат со оценување на другите, грубоста би изумрела како феномен“.

Покрај овие, единствениот вистински начин да се заштитите од луѓе кои имаат тенденција да споделуваат навреди е целосно да се дистанцирате од нив. Почитувајте се – не дозволувајте токсичните луѓе да ви ја украдат енергијата. Опкружете се со позитивни луѓе кои ве сакаат, почитуваат и поддржуваат, затоа што вие тоа го заслужувате!