АЛБАНСКИТЕ ИСТОРИЧАРИ ВО ШОК – На Косово е основано движење за напуштање на исламската вера: “Од денес не сме муслимани!“

Во градот Дечани во Косово е основано движење наречено „Само да се биде Албанец“. Тоа е движење за откажување од исламската вера, а го формираа околу 70 луѓе од сите албански земји кои велат дека „албанската вера е Албанија“, пренесува Klix.ba.

На собирот во петокот, 21. октомври 2023 година, група граѓани во Дечани собраа мислители од регионот и градовите на Косово. Тие зборуваа за екстремизмот и штетите што ги предизвикуваат различните сегменти на исламската вероисповед и српското православие. Едногласна изјава дека од денес не сме муслимани“, рекол еден од основачите Весел Лекај.

Тој додава дека косовското општество е задушено од исламскиот екстремизам и дека е неопходно да се бори против „злото од умот“.

Религијата на Албанците е албанизмот, затоа што ние мислиме само албански, затоа што пред се сме Албанци. Имаше пораки за поддршка од дијаспората и волја да се поддржи иницијативата, католицизмот директно да се пренесе на неговите рани корени, односно на европскиот идентитет и култура“, додал Весел Лекај, пренесува Klix.ba.

На основањето на ова движење реагираа историчари од Косово кои го обвинија за пропаганда против религијата и поттикнување омраза.