АЛЕРГИЈА НА ЛАДНO НАВИСТИНА ПОСТОИ: Жените се поподложни на неа, а ова е најдобриот начин да се заштитите

Во текот на зимата често се шегуваме дека сме „алергични на студ“ и дека едвај чекаме потопли денови. Сепак, поединците всушност можат да бидат алергични на студ. Има луѓе чија кожа е исклучително чувствителна на ниски температури и секогаш кога се изложени на студ (било да е воздух или вода), се јавува алергиска реакција, позната како ладна уртикарија.

Покрај ниските температури, ветерот придонесува и за појава на алергии .

– Ако некој е алергичен на студ, секогаш кога ќе излезе надвор на одредени ниски температури, ќе се појави осип (уртикарија) на кој било отворен дел од телото – вели алергологот д-р Сандра Хонг за блогот на Кливлендската клиника.

Симптоми на алергија на ладно

Оваа алергија, позната и како ладна уртикарија , на делови од незаштитена кожа кои доаѓаат во контакт со ладен воздух, вода или ладни површини, често предизвикува:

  • чешање,
  • црвенило,
  • оток и осип

Реакцијата обично се јавува во рок од пет до десет минути по изложувањето на студ и може да трае приближно еден до два часа , според веб-страницата на Центарот за генетски и ретки болести.

Студената уртикарија може да се појави кај речиси секој

Жените се повеќе изложени на оваа алергија

Жените се повеќе склони кон ладна уртикарија од мажите , а во некои случаи алергијата на ладно исчезнува по неколку години. Тешките случаи, како што е пливањето во ледена вода, може да доведат до губење на свеста , шок, па дури и смрт.

– Доколку поединците поминуваат долго време на отворено или се изложени на многу ниски температури или имаат изложена голема површина на кожата, тие навистина можат да ги имаат овие алергиски реакции. Тие можат да бидат и опасни по живот, вели д-р Хонг.

За ублажување на симптомите се даваат антихистаминици

Вистинската преосетливост на студ е ретка, но се јавува почесто во области со постудена клима. Иако децата и младите се најподложни, студената уртикарија може да се појави кај речиси секого.

– Секој може да ја има оваа реакција во секое време од животот. Добрата вест е дека повеќето луѓе ќе забележат дека нивните алергиски реакции исчезнале во рок од пет години, рече д-р Хонг.

Алерголог или дерматолог може да ја тестира вашата кожа и да провери дали има реакции на студ . Американското здружение за дерматологија наведува дека овој тест најчесто го прави дерматолог кој става кесичка со коцки мраз на подлактицата за да ја провери реакцијата на кожата.

Ако се појави уртикарија предизвикана од студ, лекарот често може да препорача антихистаминици за ублажување на симптомите. Во случај на тешка алергиска реакција, лекарот препорачува апарат за автоматско инјектирање адреналин што пациентите мора постојано да го имаат со себе.

Најдобра заштита е топлата облека

Најдобар начин да се заштитите од алергија на ладно е да се обидете целосно да го избегнете студот. Меѓутоа, ако живеете во постудени региони, тогаш знаете колку е тешко целосно да ги избегнете ниските температури. Ако треба да излезете, не заборавајте да се облекувате топло и да ги заштитите сите делови на кожата колку што е можно повеќе – со капа, ракавици, шал, чизми и слоеви облека за да бидете сигурни дека ќе останете топли.