Амбициозни, избалансирани и зелени: ЕУ и Нов Зеланд потпишаа договор за слободна трговија

ЕУ е трет по големина трговски партнер на Нов Зеланд, кој извезува вино, овошје и месо во Европа.

Европската унија и Нов Зеланд во неделата потпишаа договор за слободна трговија што, според Брисел, треба да доведе до зголемување на билатералната трговија за 30 отсто во рок од една деценија.

Осврнувајќи се на договорот, кој ќе биде склучен во јуни 2022 година по четири години тешки преговори, претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен го поздрави текстот како „амбициозен“ и „многу избалансиран“.

„Нов Зеланд е клучен партнер за нас во индо-пацифичкиот регион и овој договор за слободна трговија ќе не зближи уште повеќе“, додаде таа во соопштението од Брисел.

Од своја страна, премиерот на Нов Зеланд Крис Хипкинс го пофали текстот што претставува „огромни придобивки“ за двата партнера.

ЕУ е трет по големина трговски партнер на Нов Зеланд, кој извезува особено вино, овошје и месо во Европа.

Билатералната трговија со стоки меѓу двете зони беше вредна нешто повеќе од 9 милијарди евра во 2022 година.

Според Брисел, извозот на ЕУ во Пацифичкиот архипелаг може да се зголеми до 4,5 милијарди евра годишно. Инвестициите на ЕУ во Нов Зеланд, исто така, би можеле да се зголемат до 80%.

Текстот содржи и поглавје посветено на „одржливиот развој“, што е без преседан во европскиот трговски договор.

„Со невидени општествени и климатски обврски, (овој договор) промовира фер и зелен раст додека ја зајакнува економската безбедност на Европа“, рече Урсула фон дер Лајен.

За да стапи во сила, договорот сепак ќе треба да биде одобрен од Европскиот парламент и ратификуван од Нов Зеланд.