АНАЛИЗА НА УМОТ НА МОМЧЕТО УБИЕЦ Реалноста зад маската на „малиот генијалец“: Грозоморен детал му дозволува да УБИВА БЕЗ МИЛОСТ И ПОКАЈАЊЕ! Еве за што се работи

0

Одличен ученик со триесет воннаставни активности. Гордоста на мама и тато, „малиот гениј“, како што го нарекуваа. И навистина, начинот на кој момчето убиец го испланирал масовниот масакр во основното училиште „Владислав Рибникар“ наведува на помислата дека тој е натпросечно интелигентна личност: направил план на училиштето, список на врсници кои се „примарни цели“, молотови коктели…

Извор на „Блиц“ близок до истрагата вели дека не е се како што изгледа на прв поглед. Тој изјавува шокантно тврдење.

– Нема гениј, како што е наведено. Можно е поради тоа да му пречеле другите во класот, бидејќи морал, на пример, да вложи повеќе труд за да го постигне успехот на една од неговите жртви или да ги задоволи неговите родители кои, за сè што знаеме. , барале од него беспрекорен успех.

Мистеријата на суперегото на момчето убиец: Отсуството на вина и каење

Врз основа на овие информации, експертите цврсто веруваат дека момчето убиец поради некоја причина нема формирана важна компонента на личноста, таканареченото суперего.

Според теоријата на Зигмунд Фројд, основачот на психоанализата, суперегото е етичка компонента на нечија личност која на предметната личност му дава морални стандарди врз основа на кои се однесува. Суперегото се развива главно во текот на првите пет години од животот на детето, како реакција на родителското казнување или одобрување. Во тој процес, детето ги апсорбира моралните стандарди на родителите, традициите на семејството и општеството во кое расте и во него се формира суперего кое ја контролира агресијата и другите општествено непожелни импулси.

Кога детето има соодветно развиено суперего, тој чувствува вина или вознемиреност кога ги прекршува етичките стандарди поставени од неговото суперего и има потреба да се искупи за своите грешки. Ништо од тоа не постои со момчето убиец. Тој не се чувствува виновен и згора на тоа, со нетрпение го чека моментот кога ќе биде пуштен од клиниката, а мислел дека тоа треба да се случи во секој момент. Не добива ни седативи затоа што е сосема мирен. Не му требаат!

– Нема чувства, освен за себе и за своите потреби – вели изворот на „Блиц“.

Можност за повторување на делото: Висок ризик во иднина

Исто така се наведува и дека сето ова укажува на огромен ризик момчето-убиец да го повтори истото или слично кривично дело, доколку има можност.

– Никој не може да го исклучи тој огромен ризик – вели нашиот упатен во случајот.

Последици и потенцијална терапија: Што носи иднината за момчето убиец?

Засега не се знае точно каква терапија ќе му биде дадена на момчето убиец, ниту пак каде долгорочно ќе биде сместен, но сигурно е дека таа одлука нема да биде донесена деновиве. Во оптек се неколку варијанти, а единствено сигурно е дека во ниту една нема шанси да биде вратен на училиште.

Соговорникот на „Блиц“ вели дека момчето убиец не може да оди во затвор бидејќи масакрот го извршил на само 13 години и се смета дека не е кривично одговорен. Но, може да му биде одредена медицинска мерка на лекување во некоја од специјализираните здравствени установи.