Анџелина Џоли ја осуди одмаздата на Израел: Се молам за семејствата кои трпат незамислива болка поради убиството на нивните најблиски!

„Животите на Палестина и Израел – и животите на сите луѓе на глобално ниво – се подеднакво важни“, рече актерката.

Познатата актерка Анџелина Џоли  на Инстаграм го коментираше конфликтот меѓу Израел и Хамас, јасно велејќи дека терористичкиот напад не може да биде оправдување за „невините животи изгубени во бомбардирањето на цивилното население во Газа“.

Актерката, позната по својата хуманитарна работа, објави подолга порака на Инстаграм во која ја осудува одмаздата, пишувајќи:

„Како и милиони луѓе ширум светот, ги поминав последните неколку недели огорченa од терористичкиот напад во Израел, смртта на толку многу невини цивили и прашувајќи се како најдобро да помогнам. И јас се молам за брзо и безбедно враќање на секој заложник и за семејствата кои ја носат незамисливата болка од убиствените сакани. Она што се случи во Израел е чин на терор, но тоа не може да ги оправда невините животи изгубени во бомбардирањето на цивилното население во Газа кое нема каде да оди, Нема пристап до храна или вода, нема можност за евакуација, па дури и основно човеково право да ја премине границата и да бара засолниште“ – изјавила Џоли.

Сите животи се подеднакво важни

Тврдејќи дека помошта што стигнува до Газа е недоволна, актерката повика на прекин на огнот.

„Неколкуте камиони со помош што доаѓаат се само дел од она што е потребно (и се доставуваа секојдневно пред тековниот конфликт), а бомбардирањата предизвикуваат очајни нови хуманитарни потреби секој ден. Задржувањето на помошта, горивото и водата ги казнуваат луѓето колективно.

 

Нагласувајќи дека човештвото бара итен прекин на огнот, актерката рече:

Палестинските и израелските животи – и животите на сите луѓе на глобално ниво – се подеднакво важни.

Таа додаде дека мора да се направи се за да се спречат цивилни жртви и да се спасат животи. На крајот таа рече дека донирала пари за хуманитарни организации кои обезбедуваат медицинска помош.