АРАПИТЕ ГРАДАТ ГРАД НА ИДНИНАТА НА МЕДИТЕРАНОТ: Договорена е НАЈГОЛЕМАТА РАБОТА во историјата на една африканска држава! ДОСТИГНУВААТ 150 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ

Обединетите Арапски Емирати и Египет се договорија да изградат нов град на медитеранскиот брег на таа северноафриканска земја!

Според Блумберг, фондот за богатство на Абу Даби (ADQ) ќе го предводи конзорциумот кој планира да инвестира 35 милијарди долари во изградбата на градот, кој ќе се наоѓа на 350 километри северозападно од главниот град Каиро.

Египетскиот премиер Мустафа Мадбули го опиша планот за развој Рас Ел-Хекма како најголемиот договор во историјата на неговата земја. ADQ рече дека очекува да привлече повеќе од 150 милијарди американски долари инвестиции за проектот.

Мадбули рече дека Египет ќе добие 24 милијарди долари нова ликвидност како резултат на договорот.

– ОАЕ, исто така, ќе ги конвертира своите депозити од 11 милијарди долари во египетската централна банка за финансирање на потфатот – рече Мадбули.

Странските обврзници на Египет пораснаа по веста, а државните банкноти во долари, кои достасуваат во 2051 година, скокнаа за 4,5 центи за доларот, што е рекорден скок.

Финансирањето е поттик за напорите на Каиро да се справи со најлошата валутна криза во последните децении и може да му помогне да ја спроведе долгоочекуваната девалвација на валутата што ќе биде четврта во Египет од почетокот на 2022 година. На тој чекор ММФ бараше со месеци, но властите веројатно чекаа значителен прилив на девизи.

Египет треба да добие 35 отсто од профитот од проектот Рас Ел-Хекма, додека Емиратите се согласија на заедничка инвестиција во меѓународен аеродром во областа како дел од проектот.

Проектот вклучува изградба на финансиска област за привлекување меѓународни компании, училишта, болници, универзитети, марина за јахти и крстосувачи…

– Египет очекува да привлече осум милиони дополнителни туристи по изградбата на градот. Договорот претставува почеток на корекција на курсот на египетската економија – рече Мадбули и го нарече договорот „порака на доверба“ од ОАЕ.

Египет би можел да добие повеќе средства. Исто така, се приближува до договор со ММФ за договор што би можел да донесе други партнери и да го зголеми сегашниот пакет помош од 3 милијарди долари на повеќе од 10 милијарди долари. ММФ инаку одложи две прегледи на постоечката програма на Египет додека чекаше земјата да ги исполни ветувањата што вклучуваа усвојување на вистински флексибилен девизен курс.

Рас Ал Хекма

Пактот ќе ги продлабочи врските меѓу Египет и ОАЕ. Оваа земја богата со енергија од Персискиот залив е клучен поддржувач на претседателот Абдел-Фатах Ел-Сиси.

– Големината на инвестицијата е далеку поголема од она што го очекувавме – изјави економистот Фарук Соса од Goldman Sachs Group Inc.

Последниот бран на финансирање на Обединетите Арапски Емирати започна во 2022 година со депозит од 5 милијарди долари во египетската централна банка, при што ADQ плати околу 2 милијарди долари во зделки кои вклучуваа купување на околу 18 отсто од најголемиот заемодавец на африканската нација.

Минатата година ADQ потроши 800 милиони долари на малцински удели во државните нафтени и хемиски компании. Компанија од ОАЕ купи 30 отсто од акциите во најголемата египетска тутунска компанија за 625 милиони долари, бидејќи Египет и заливската земја потпишаа договор за размена на локална валута во вредност од околу 1,4 милијарди долари во септември.