Ахмети на средба со жителите на Ѓермо, Џепчиште, Порој и Дреновец

0

По средбата со Форумот на жените на ДУИ, претседателот на ДУИ, Али Ахмети, ја продолжи средбата со жителите на Ѓермо, Џепчиште, Порој и Дреновец. Пред присутните, покрај претседателот Ахмети, одржаа говори и генералниот секретар на ДУИ Фатон Ахмети, министерот за образование и наука Јетон Шаќири, пратеничката Рина Ајдари, претседателот на огранокот на ДУИ во Гостивар, Валдет Џафери и директорот на државните резерви, Реси Абдурахмани.
УИ
Али Ахмети – претседател на ДУИ

Албанците отсекогаш имале достоинство, па докажале дека се бранители на својата држава. За сите овие години немам изгубено, па многу новинари ме прашуваат каде е клучот за успехот? Овој успех не изостана ниту во илегалната политичка активност. Му реков на новинарот, дојди во Зајас и го однесов во мојата работна канцеларија, тој го виде Адем Јашари, книгите од мојата библиотека и стапот со кој си ги чував забите. Му реков дека клучот за мојот успех започнува со оваа функција, дека не го заборавам минатото или идеалот на мојата нација, бидејќи Албанците пролеале пот и крв за секое достигнување. Можам да споделам две работи што ги добивме. Прво, кога ќе дојде летото, јули и август, нашите земји се црвено-црни со знамиња за свадби. Кога веќе ќе се гради зградата на Универзитетот „Мајка Тереза“, кога го гледам Универзитетот во Тетово и тоа е напредок. Во вториот, вклучително и нашите министри, заменици министри и директори кои ме прават горди пред нашите меѓународни пријатели. Зад мотото „Заедно за Европа“ стои цела мисија, почнувајќи од идејата како да се спречат младите да заминат надвор и како да ги вратиме во својата татковина. Мораме да се жртвуваме, да го усогласиме нашиот стандард со ЕУ, бидејќи функциите доаѓаат и си одат, но мисиите остануваат. Затоа, треба да ни се придружат сограѓаните Македонци и да не велат: Албанците ни ја земаа државата. Не, не ја земавме затоа што и оваа држава е наша и знаеме дека ќе излеземе! Многу сум сигурен дека ќе изградиме проевропски фронт, ќе видиме каква услуга можеме да им пружиме на луѓето и ќе им овозможиме да живеат овде во својата земја. Затоа, мора да бидеме отворени, да работиме без трикови и да ја имаме главната мисија да го изградиме овој фронт. Се прават многу проекти, но можам да го споменам Коридорот 8 како стратешка економска точка и послободно движење. Велам да се направи ветингот, бидејќи сме уморни од обвинувања за грабеж, затоа е потребна одговорност и транспарентност, изјави Ахмети.

Фатон Ахмети – генерален секретар на ДУИ

На овие традиционални средби, задоволство ни е што меѓу нас го имаме лидерот Али Ахмети, визионерот и лидер на големите процеси, кој веќе има за цел да ја види земјата во ЕУ. Не случајно, идеите на Ахмети е поддржан, бидејќи и народот се гледа себеси како дел од ЕУ. Веќе сме четврти ден и откриваме идеи и ги слушаме мислењата на граѓаните, затоа и вечерва сме тука да го слушнеме вашиот глас за помоќна ДУИ кон интеграцискиот пат на државата, рече Ахмети.

Јетон Шаќири – министер за образование и наука

Во 2001 година бев ученик во основно училиште во Струга и тогаш ги прашавме родителите што се случува, бидејќи слушнавме за војната и за Шипковица, а тие рекоа дека доаѓаат убави времиња, добри времиња за Албанците. Значи, од 2001 година дојде времето на Албанците, почнувајќи од Охридскиот договор и важните процеси. Во 2004 година, кога требаше да завршам гимназија, дојде до официјализирање на Универзитетот во Тетово, акција која ни го олеснува студирањето на формализиран универзитет. Ова е златното време во кое живееме, бидејќи по ТУ, денес со гордост градиме нови универзитети како „Мајка Тереза“. Универзитетите, студентите и професорите треба да зборуваат сега со највисок квалитет и стандард што е можно поблиску до ЕУ. Овој златен период ќе продолжи со работа и посветеност. Мисиите се многу важни, затоа е потребна работа и посветеност за идните генерации да можат да зборуваат за 2022-2023 година како што денес зборуваме за 2001 година, објасни Шаќири.

Рина Ајдари – пратеничка

На прагот сме на важен чекор што не можеше да се направи без реформи во државата и уставни измени, овој чекор е интеграција во Европската Унија. Ние Албанците отсекогаш сме биле проевропски настроени и затоа нашиот лидер продолжува да исполнува важна мисија на времето, па тие не се виновни кога го нарекуваат Али Ахмет како последен преродбеник. Ни треба единство и заедништво за да ги надминеме предизвиците, бидејќи на Балканот многу лесно може да се подметнат пожари, па со среќа, нагласи Ајдари.

Валдет Џафери – претседател на огранокот на ДУИ Гостивар

Поминаа шест месеци откако го спроведовме историскиот процес по принципот еден член, еден глас, каде членството имаше можност да го избере своите претставници и оттогаш слушнав зборови дека ДУИ преку овој процес обезбеди политичка долговечност. Со овие средби што се одржаа сега во Тетово после Гостивар, ме радува масовното присуство на луѓе, во тој случај нашиот лидер излегува и разговара со сограѓаните. Јас и Фатон бевме во постојан контакт за обединување на нашите ограноци и секогаш ја имавме поддршката од претседателот, рече Џафери.

Реси Абдурахмани – директор на Државни резерви

ДУИ на својот пат се соочи со сите предизвици и успешно излезе со нивно реализирање. Ги поздравувам младите од ДУИ кои израснаа во ДУИ и сега се на функции со државничка одговорност, правејќи не горди на досегашните постигнувања. Секој ден доаѓа напредокот на Албанците во Македонија и тоа не прави горди. Кога Али Ахмети ја даде изјавата за Украина, многу скептици ја примија во различни форми, но Ахмети докажа дека е далекувид и визионер не само во локалната политика. Живееме во период на криза и затоа барам да бидеме што е можно поединствени и солидарни, повнимателни и само така ќе ги надминеме предизвиците и ќе излеземе посилни, рече Абдурахмани.