Ајкули на кокаин: Истражувачите од Флорида наидуваат на чудно однесување на морските предатори

Ајкулите многу веројатно конзумираат кокаин фрлен во водите на Флорида и тоа може да ги натера да се однесуваат на „луди“ начини, според најновото откритие на научниците од Флорида.

Истражувачите кои истражуваат дали фрлената дрога влијае на морскиот живот во регионот, откриле дека некои ајкули се однесуваат многу чудно. Шверцерите на дрога оставаат безброј тони кокаин во водите околу Флорида, транспортирани од Јужна и Централна Америка, или за да заминат со соработниците или за да избегнат апсење. Лековите потоа често се исфрлаат на брегот.

Само минатиот месец, американската крајбрежна стража заплени повеќе од 6.400 килограми кокаин во Карипското Море и Атлантскиот Океан, во вредност од 186 милиони долари.

Морскиот биолог Том „The Blowfish“ Хирд и научникот за животна средина од Универзитетот во Флорида Трејси Фанара ги проучувале ајкулите во Флорида Кис за да видат дали кокаинот има некакво влијание врз нив.

За време на нуркање во однесувањето, ајкула од еден вид кој вообичаено ги избегнува луѓето се приближи до тимот и пливаше на многу чуден начин. Истражувачите снимиле и ајкула која се чини дека е под дејство на некој опијат и плива во тесни кругови и покрај фактот дека нема ништо во близина.

Покрај следењето на ајкулите, научниците ставиле и слични пакети со кокаин во водата како дел од нивната студија, како и млади лебеди за да видат кој прв ќе касне.

На нивно изненадување, ајкулите тргнале по пакетите, а не по лебедите и ги гризеле. Една ајкула дури и го зеде пакетот и побегна со него.

Биологот Херд призна дека многу различни фактори можат да бидат одговорни за чудното однесување.