Ајфонот има црн круг до камерите, Дали знаете за што е тоа?

Корисниците на најновите модели на iPhone Pro штотуку ги запознаваат функциите на мистериозниот црн круг покрај камерите на задната страна на уредот.

Некој објави фотографија од телефонот на Редит и го заокружи, прашувајќи едноставно: „За што е ова? Малкумина го знаеја одговорот.

Circle се наоѓа само на најновите модели на iPhone Pro и одредени модели на iPad Pro и всушност е доста корисен бидејќи овозможува некои од најдобрите апликации и функции на уредот. Точката вградена во низата камери е всушност LiDAR скенер (кратенка за откривање светлина и опсег).

Сензор за длабочина

Едноставно кажано, тоа е сензор за длабочина што користи ласер за да одреди колку оддалечени се предметите. Работи така што насочува пулсирачки ласер кон објект и мери колку време е потребно за да се врати светлината, дозволувајќи им на iPhone или iPad да „изградат“ 3D модел на светот пред него.

Технологијата LiDAR е користена за откривање изгубени градови во Амазон со „дигитално чистење“ на врвовите на дрвјата и пронаоѓање на урнатините под нив, а се користи и во автомобилите за да се почувствува растојанието од другите возила.

LiDAR и помага на камерата во моделите Pro да прави подобри фотографии, особено во услови на слаба осветленост и овозможува побрз автофокус.