БАНОЖИЌ ЌЕ ИМА ПОСЕБЕН СТАТУС ВО ЗАТВОР: Се знае каква судбина го чека поранешниот министер поради СООБРАЌАЈКАТА кај Винковци

Професорот по кривично право на Правниот факултет во Загреб, Александар Маршавелски, откри каква казна може да очекува Марио Баножиќ, поранешниот хрватски министер за одбрана за предизвикување сообраќајна несреќа со смртен исход.

– Може да се каже дека е сосема извесно дека поранешниот министер Баножиќ најверојатно ќе добие некаква безусловна затворска казна во оваа постапка со оглед на смртната последица. Таква е практиката. Баножиќ доби кривична пријава за поблага форма на предизвикување сообраќајна незгода на пат. Тоа е лежерна форма. Ќе видиме како државното обвинителство ќе го квалификува – рече Маршавелски.

Експертот наведува дека прашање е дали обвинителството ќе ја земе предвид маглата.

– Точно е дека во најголем дел од ваквите случаи, кога немаме некоја сериозна форма на прекршок како алкохолизирана состојба, преминување на полна линија, претекнување во тунел и такви околности што би укажале на намерно нарушување на безбедноста и сообраќајот на патот и загрозувајќи ја безбедноста, обвинителството постапува невнимателно обликува. Сега прашање е како ќе ја ценат маглата – вели професорот.

Маршавелски објаснува дека обвинителството ретко обвинува за намерно дело, бидејќи тоа би значело дека возачот сакал намерно да се загрози.

– Мислам дека државното обвинителство најверојатно ќе се држи до оваа квалификација за невнимателно предизвикување сообраќајна несреќа – вели Марсавелски.

Засега не се знае со која брзина возел министерот вчера.

– Зависи и од брзината на возилото што претекнува. Доколку беше блиску до максималната дозволена брзина од околу 80 км/ч, а поранешниот министер ја надмина дозволената брзина, тоа може да укаже на намерно нарушување на безбедноста на сообраќајот на патиштата. Сето тоа ќе треба да го утврдат експерти – вели Марсавелски.

Исто така, резултатите од алкотестот не се објавени.

– Ако се работи за незначителна сума, 0,1 или 0,2, тоа не е правно релевантно – вели експертот.

Марсавелски изјави и колкава казна се соочува Баножиќ.

– За невнимателниот облик на предизвикување сообраќајна несреќа е пропишана затворска казна од една до осум години, но сакам да напоменам дека за Баножиќ најголема казна е човечкиот живот на совест. Тој е доживотен должник на тоа семејство – вели Марсавелски.

Според него, Баножиќ би можел да добие нешто поповолен третман во затвор и објасни зошто е тоа така.

– Праксата покажа дека високите државни функционери имале подобар третман во затворот. За очекување е дека тоа ќе биде случај и во неговиот случај, но тоа е од причина што овие лица не претставуваат безбедносен проблем за затворскиот систем и затоа се во поповолен статус. Покрај тоа, за нив постои и потенцијален безбедносен проблем, односно страв дека другите затвореници може да им направат нешто, што го оправдува таквиот третман. Значи, во пракса најчесто е затвор од отворен тип – посочи Марсавелски.