БЕЛАТА ОБЛЕКА НАЈДОБРА ЗА ТОПЛOТНИТЕ БРАНОВИ? Ќе се изненадите, бедуините носат црни фустани во пустините со причина!

Дали е вистина дека е подобро да се носи бела облека за време на пеколните горештини отколку црна? Научниците го дадоа одговорот.

Бедуините се арапски сточари, номади и полуномади. Повеќето од нив се во арапските земји на Арапскиот Полуостров и Северна Африка. Додека минуваат низ жешките пустини носат и црна и бела облека , но познато е дека најмногу сакаат црна облека. Излегува дека бојата на облеката не е важна ако сакаме да му помогнеме на нашето тело да се справи со високите температури . Други фактори, како што се  ткаенината од која е направена и големината, исто така влијаат на тоа.

Во 1980 година, во научното списание Nature се појави статија со наслов: „Зошто бедуините носат црни фустани во жешките пустини? . Научниците се обидоа да одговорат која боја на облека е најпогодна за најтоплите денови. Црната облека, како што се испоставува, ја апсорбира топлината побрзо од белата ткаенина, но не стигнува до кожата во иста количина како во другиот случај. Количината на топлина што ја прима бедуин изложен на жешката пустина е иста без разлика дали носи црна или бела облека. Дополнителната топлина што ја апсорбира црната наметка се изгубила пред да стигне до кожата“, пишува The Guardian .

Како да се облекувате на топло време?

Најважно е облеката да не се лепи за телото, а бојата на облеката да не ја одредува топлината што ја чувствуваме. Важно е тој да биде доволно лабав за да може воздухот слободно да тече помеѓу ткаенината и кожата. Бедуините кои патувале низ Синај, исто така, имале лелеави облеки, што дополнително го зголемувало потребниот ефект.

Важен е и материјалот на ткаенината, пренесува научниот месечник Science Focus . Во арапските земји, вообичаен начин за справување со топлината е да му се обезбеди на телото топли пијалоци и храна. Топлата храна ќе предизвика благо зголемување на телесната температура, па телото ќе направи се за да се олади. Ќе почнеме да се потиме уште повеќе отколку пред јадење.