Берлускони влезе во Куќата на славните во Милано

Името на починатиот поранешен италијански премиер Силвио Берлускони беше испишано во Куќата на славните во Милано денеска, на Денот на сите души, кога христијаните се сеќаваат на своите мртви.

„Тој беше личност која беше многу почитувана и многу критикувана“, рече градоначалникот на Милано, Бепе Сала, по протестите од левицата поради, како што изјавија учесниците, „контроверзната личност на Берлускони која се приклучи на големото и добро минато на главниот град. од Ломбардија“.

„Тоа е одлука на градскиот совет, а не на градоначалникот“, додаде Сала. Гувернерот на Ломбардија, десничарот Атилио Фонтана, рече дека тоа е „праведно и должно признавање на градот кој отсекогаш бил референтна точка на Берлускони и на кој тој давал многу многу“, пренесува Анса.

Бизнисменот и политичар, кој почина во јуни на 86-годишна возраст по децении доминација и поларизирање на италијанскиот јавен живот, сега најде место меѓу другите познати поранешни жители на Милано.

Одлуката на општинскиот совет, предложена од старата централно-десничарска партија Форка Италија на Берлускони, беше поддржана и од левиот центар.