Беше омажена за Југословен, инсистирала да се сретне со Тито: Вака се дружеле најубавата жена во светот и претседателот на СФРЈ, имале ЗАЕДНИЧКА СТРАСТ

Легендарната актерка Џина Лолобриѓида почина на 96-годишна возраст, а еднаш ја посетила Југославија, кога го запознала Јосип Броз Тито, кого многу го ценела.

За италијанската актерка Џина Лолобриџида, Тито беше најшармантниот и најелегантен маж што го запознала.

Во време на кризата во Трст, кога меѓудржавните односи меѓу Југославија и Италија беа крајно затегнати, еден од италијанските новинари го праша Тито:

  • Има ли прифатливи луѓе во Италија со кои можете да разговарате? – праша новинарот мислејќи на политичарите.
  • Да, зошто да не! – рече Тито.
  • А кој е тоа, ако може да се знае? – праша новинарот.
  • Па, Џина Лолобриџида.

Оваа позната филмска актерка, која стекна голема популарност со филмовите „Леб, љубов и имагинација“, „Леб, љубов и љубомора“ и многу други, не го заборавила тоа. Пред да пристигне во Белград на 21 јануари 1973 година како гостин на ФЕСТ, таа изразила желба Тито да ја прими.

Во белешката од протоколот што беше организиран по тој повод, меѓу другото, се вели:

  • Нејзиниот пријател Бранко Живковиќ, југословенски новинар од Рим, ни изјави дека Лолобриџида го смета другарот Претседател за една од најважните личности на нашето време и нејзина долгогодишна желба е да може да го поздрави. Таа вели дека нејзиниот син е половина Југословен (омажена е за словенечки хирург, д-р Милко Шкофиќ) и дека Југославија ја смета за нејзина втора татковина. Лолобриџида се занимава и со уметничка фотографија. Таа објави извонредна книга со фотографии наречена „Italia mia“, која сака да му ја подари на претседателот. Таа вели дека е подготвена да дојде еден месец во Југославија, да објави книга со нејзини фотографии за Југославија. Тој се сеќава дека во едно претходно интервју за италијанскиот печат, колегата претседател случајно рече дека би сакал да ја види. Џина Лолобриџида знае дека другарот Тито сега е во Бриони и ако може да ја прими дури 15 минути, таа е подготвена да дојде таму.

Барањето на Лолобриџида беше исполнето. Откако присуствуваше на проекцијата на нејзиниот филм на Филмскиот фестивал во Белград, таа отпатува за Бриони. Тито ја угости во „Белата вила“ во февруари 1973 година. Најубавата жена на светот во тоа време му ја подари на Тито својата прва книга со фотографии направени за време на нејзиното инкогнито патување низ Италија. Двајца вљубеници во фотографијата, потоа ги разменија своите аматерски искуства. Џина сакаше да го фотографира маршалот на неговиот егзотичен остров, а во таа прилика ја фотографираше и неа, а како зборува за Тито можете да слушнете во видеото во текстот.