БЕШЕ СТРАВ И ТРЕПЕТ! Умре една од најопасните жени терористи во светот: Киднапираше генерал на НАТО, учествуваше во атентатот на премиерот, жалеше само за една работа

Таа доби условно отпуштање во 2006 година.

Во Рим на 76-годишна возраст почина Барбара Балзерани, поранешна припадничка на терористичката организација Црвени бригади.

Родена е во 1949 година во градот Колферо во близина на Рим, Балзерани и се приклучила на организацијата во 1975 година, пренесува агенцијата.

Таа учествуваше во неколку атентати, вклучувајќи ја и акцијата во 1978 година во која беа убиени пет членови на обезбедувањето на поранешниот премиер Алдо Моро, кој беше киднапиран и убиен 54 дена подоцна.

Учествувала во киднапирања
Балзерани беше вклучена и во киднапирањето на командантот на копнените сили на НАТО во Европа , Американецот Џејмс Ли Дозиер во 1981 година во Верона, кој по 42 дена беше пронајден во стан во Падова и ослободен во операција на специјалните единици.

Уапсена е во 1985 година и оттогаш никогаш не се покајала, ниту се оградила од терористичката група, туку изразила тага „за жртвите“ на терористите.

Таа доби условно отпуштање во 2006 година.

Црвените бригади беа комунистичко-терористичка вооружена група, формирана во 1970 година во Италија, со цел преку вооружена борба да создаде комунистичко општество и да ја одвои Италија од Западната алијанса.