Беќировиќ: Му кажав на Милановиќ дека мора да ја почитува државата Босна и Херцеговина

0

Членот на Претседателството на Босна и Херцеговина, Денис Беќировиќ денеска престојуваше во Тузла, каде присуствуваше на прославата на 31-годишнината од одбраната на градот од силите агресор на 15 мај 1992 година.

Членот на Претседателството на Босна и Херцеговина, Денис Беќировиќ денеска престојуваше во Тузла, каде присуствуваше на одбележувањето на 31-годишнината од одбраната на градот од силите на агресорот на 15 мај 1992 година. По положувањето цвеќе и погледот наназад на еден од најзначајните датуми во светлата историја на Тузла, Беќировиќ го коментираше и денешното доаѓање на претседателот на соседна Хрватска, Зоран Милановиќ, во општина Усора и низ призмата на неодамнешната средба. од двајцата во Загреб.

Милановиќ и денеска е во посета на Босна и Херцеговина, како и досега, но не во Претседателството на Босна и Херцеговина, не во главниот град, туку во Усора, а минатиот месец беше во Дервента…

„Пред се, морам да кажам дека имав многубројни посети, им кажав на луѓето уште пред изборите дека ќе ја водам Босна и Херцеговина во насока на европските и евроатлантските интеграции. Затоа мојата прва посета беше во Брисел, седиштето на НАТО, каде разговарав и со генералниот секретар на НАТО. После тоа го посетив Вашингтон, Белата куќа, Пентагон… И повторно во Брисел со највисоките претставници на Европската Унија. Затоа, сакам да ја насочам Босна и Херцеговина и симболично и практично да кажам во која насока се движиме. Една од нашите стратешки цели е регионалната соработка. И во оваа смисла, со зачувување на достоинството и достоинството на Босна и Херцеговина, се трудам да ја развивам најдобрата можна регионална соработка. Зборував пред неколку дена со претседателот и премиерот на Република Хрватска. Секако, И мене ќе ми беше полесно да седев во канцеларија во Сараево и да издаев некои соопштенија, но нема да го сторам тоа. Сакам директно да разговараме, сакам да ги решам отворените прашања, сакам да ја подобрам економската соработка и секако да ја зачуваме суверената рамноправност на државата Босна и Херцеговина во комуникацијата со нашите соседи. Во оваа смисла, можно е во наредниот период, во наредните месеци и години, да дојдат во посета на највисоките функционери од соседните земји, но сите тие мора да ја почитуваат Босна и Херцеговина, нејзината независност, суверенитет и територијален интегритет“, рече Беќировиќ. , пренесува Анадолија.

На новинарско прашање дали Милановиќ ги почитува, игнорирајќи ги институциите за време на неговите посети, поточно Претседателството на Босна и Херцеговина, Беќировиќ одговори:

„Ќе мора да му ги поставите сите прашања за Милановиќ. Јас не сум негов адвокат, ниту некој друг, јас сум адвокат на државата Босна и Херцеговина и ќе направам се што е во моја моќ да ја придвижиме оваа земја напред. Што се однесува до неговите изјави и слично, му кажав в лице во разговорите во Загреб и на прес-конференцијата дека очекувам почитување на државата Босна и Херцеговина, дека очекувам рамноправна соработка, дека членовите на Претседателството на БиХ, вклучително и мојот колега Комшиќ се легални.членови на Претседателството на Босна и Херцеговина. Затоа се познати моите и ставовите на државата Босна и Херцеговина. Имаме ставови и на официјалните претставници на Република Хрватска. Помеѓу позициите на Босна и Херцеговина и Хрватска треба да се бара среден простор за дијалог и решавање на отворените прашања. Никогаш нема да ги решиме ако не соработуваме. Во Загреб сум, меѓу другото, зборуваше и за тоа дека треба да ги решиме имотно-правните прашања, дали знаете колку имот имаме во Хрватска, дека треба да го ратификуваме договорот за државната граница. Тој предлог го иницирав и во Претседателството на БиХ и беше едногласно прифатен. Има многу простор да се решат отворените прашања и да се оди напред, а не само да има бескорисни аргументи од кои никој нема корист, ниту во Босна и Херцеговина ниту во Хрватска“, заклучи Денис Беќировиќ, член на Претседателството на Босна и Херцеговина за време на. неговиот престој во Тузла.