Бил Гејтс објави необично видео: Денот го помина во – Kанализација

0

По повод Светскиот ден на тоалетот, БИЛ ГЕЈТС се спушти во канализацијата на Брисел за да ја истражи неговата историја. Во видеото објавено на Инстаграм, милијардерот покажа како го истражува подземниот лавиринт и ги проучува експонатите на Музејот за отпадни води, пишува NDTV.

„Ја истражував скриената историја на бриселскиот канализациски систем и улогата на отпадните води во глобалното здравје“, напиша основачот на Мајкрософт.

Овој музеј содржи експонати и документи кои ја документираат историјата на градскиот канализациски систем, кој завршил во реката Сене во 1800-тите, што доведе до епидемија на колера. Денес, отпадните води се прочистуваат со софистициран систем кој се протега на стотици километри. 

Да потсетиме, милијардерот со години ја подига свеста за санитарните прашања, па пред осум години пиеше прочистена вода од фекална тиња .