Боки 13: Кривичниот суд ми нанесува невидена тортура

Бојан Јовановски – Боки 13, кој доби 9 години затвор за случајот „Рекет“, денеска соопшти дека добил фалсификувана одлука од судот, информира Журнал.

„Со оваа писмена јавна објава, ја известувам јавноста дека Кривичниот суд врши невидена тортура врз мене, кога го поднесов барањето за прекин на издржувањето на затворската казна поради влошување на здравствената состојба со животно загрозувачка природа.

Наместо законско решение засновано на докази, добив судско решение со кое се изразува основаното сомневање дека е фалсификувано и истечено по директна наредба на претседателот на Основниот кривичен суд, Иван Јолев. Судското решение од 31.01.2023 година не е потпишано од покојниот судија Огнен Ставрев, особено што на решението јасно се гледа потписот со апостроф кој не се совпаѓа со потписот на покојниот судија и затоа се поставува прашањето како зошто судијата кој бил на работа до 02.03.2023 година пред да почине на 02.04.2023 година не го потпишал решението што го донел и од која причина веднаш не го заверил во акмис системот согласно законот и прописите на судската постапка , а важно е да се напомене дека починатиот судија до 02.03.

Во прилог на ова соопштение до јавноста, ви ја пренесувам одлуката бр. 18/22 од Основен кривичен суд Скопје, моја жалба на решението и медицинската документација која е дел од предметот. Во интерес на вистината и транспарентноста, особено поради високиот степен на јавен интерес, уште повеќе кога станува збор за МОНСТРУМОТ И МОРБИДНИОТ ФЛАСИФИК НА ДЕЦЕНАТА, прифаќам сите документи да бидат објавени во целост, со заштита на личните податоци.

За сите горенаведени работи, го информирам јавното мислење дека со посебни барања е известен и постапките започнати првиот човек на Јавното обвинителство за организиран криминал Ислам Абази, кому побарав да се појави пред него што поскоро. колку што е можно, амбасадорот на САД во Република Македонија, Судскиот совет на Република Македонија, Меѓународниот суд за човекови права во Стразбур и други меѓународни и локални организации“, се вели во писмото потпишано од Јовановски.