Британскиот генерал Данат: Израелската армија ја чека кошмар во Газа

 Армијата на Израел се соочува со „кошмар“ за време на нејзината копнена операција во Газа додека се обидува да избегне смрт на заложници, изјави поранешниот началник на британската армија, Ричард Данат.

Тој рече дека веројатно единствениот начин на кој Израел може да успее е „долгорочна“ операција со крајна цел „протерување на Хамас“.

Посочи дека лицата киднапирани од Хамас на 7 октомври „несомнено“ се задржани во некои од стотиците километри подземни тунели изградени од милитантната група.

„Во аналите на воената историја, ова ќе биде една од најтешките операции што која било војска мора да ги спроведе. Прашањето е како да се обиде да ја постигне својата цел да го уништи Хамас, а да не бидат соучесници во убиството на повеќе од 230 заложници. Ова е вистински кошмар и, искрено, ќе биде предизвик, не гледам како Израелците ќе го направат тоа освен да бидат таму на долги патеки и да се надеваат дека на крајот ќе го избркаат Хамас“, рече британскиот генерал Данат.