БРИТАНСКИ МОРНАРИ НА БРОД ИСПИЛЕ КОНТАМИНИРАНА ВОДА: Итно испратени во болница, а фрегатата вратена во базата! Покрената е истрага

Неколку британски морнари завршиле во болница кога било утврдено дека нивниот брод (фрегата) има проблем со водата за пиење.

Имено, како што пренесува Sky news, британската фрегата HMS Portland била принудена да се врати во поморската база во Портсмут по инцидент во кој било пријавено дека водата за пиење во резервоарите на бродот била контаминирана како резултат на човечко мешање во системот за прочистување.

Се претпоставува дека системот за прочистување не функционирал и дека целиот сјај завршил во резервоарот за вода.

„Можеме да потврдиме дека ХМС Портланд се врати во Портсмут како мерка на претпазливост, по проблем со еден од системите за вода за пиење на бродот“, рече портпаролот на морнарицата, додавајќи дека мал број членови на екипажот биле префрлени во болница како мерка на претпазливост. , а замената ХМС Ричмонд беше насочена да ги покрие можните непредвидени ситуации на море.

ХМС Портланд – кој претрпе голема реконструкција во 2021 година – е наменет за операции на површинска војна, како и за војување против подморница, според веб-страницата на морнарицата. Станува збор за фрегата од типот 23 која минатиот месец го следела движењето на руски воен брод во Северното Море. ХМС Портланд ја надгледуваше руската ракетна фрегата Адмирал Горшков и придружниот танкер Кама додека пловеа во меѓународните води во близина на ОК.