Бугарскиот парламент усвои резолуција за Северна Македонија

– Парламентот во Бугарија денеска без прашање одобри изјава за „осудување на антибугарските демонстрации во РМВ“. Изјавата ја поддржале 185 пратеници, а еден бил воздржан, пренесува Журнал.

До Собранието беа поднесени четири предлог-декларации од ГЕРБ-СДС, „Продолжи со промени“, „Демократска Бугарија“ и „Преродба“, врз основа на кои беше изготвен и изгласан заедничкиот предлог предложен од комисијата за надворешна политика.

Бугарскиот парламент во одобреното соопштение ги осудува демонстрациите и повиците за насилство врз Бугарите во Македонија, нивните клубови и организации, а особено нападот врз Бугаринот Христијан Пендиков и бара да се преземат систематски мерки од институциите за откривање на сторителите. и да ги изведе пред лицето на правдата..

Бугарското народно собрание изрази и „против континуираното неспроведување на договорот за добрососедство и соработка меѓу Бугарија и Македонија од 2017 година и билатералните протоколи од состаноците на заедничката комисија за историски прашања од член 12 од 2019 и 2022 година.

Во соопштението се изразува и загриженост дека ескалацијата на антибугарската кампања во Македонија може да го загрози процесот на вклучување на Бугарите во Уставот на земјата, како и развојот на демократските процеси и институции во Македонија, како и нејзиниот пат кон членство во Европската Синдикатот, кој им служи на интересите на трети лица.