Велика Британија ја одложува забраната за продажба на нови автомобили со бензин и дизел до 2035 година

0

Поради финансиската криза, Велика Британија се откажа од плановите да ја забрани продажбата на нови бензински и дизел автомобили во 2030 година. Дали потегот на Лондон може да ги вознемири другите земји во борбата против климатските промени и како тоа ќе влијае на европскиот пазар на автомобили?

Одлуката на британската влада да ја одложи забраната за 5 години секако ја изненади автомобилската индустрија и ги вознемири еколошките организации. Поранешниот американски потпретседател Ал Гор го нарече тоа „шокантно и разочарувачко“ и дека тоа не е она што светот го очекуваше од ОК. Според него, младите чувствуваат дека тоа е предавство на нивната генерација, бидејќи ќе ги ослободи рацете на посиромашните земји да не ги намалуваат штетните емисии со потребното брзо темпо и нивните животи ќе преминат во нечист воздух и климатски аномалии како резултат на глобално затоплување.

Велика Британија имаше амбиција да ги победи своите поранешни сојузници во Европската унија за пет години со забрана на продажба на нови бензински и дизел автомобили во 2030 година. Рекордно високите трошоци за живот, сепак, ја одвратиле од овој план. Сега таа ветува дека ќе ги забрани во 2035 година, кога европските земји ќе го сторат истото.

„Постигнавме многу во последните десет години. Ги намаливме емисиите на јаглерод, го зголемивме производството на енергија од обновливи извори, но ни треба и прагматичен и пропорционален пристап. На крајот, нема да ја спасиме планетата, ако го банкротираме британскиот народ“, рече министерката за внатрешни работи Суела Браверман.

Поради кризата, продажбата на поскапите електрични автомобили паѓа, а се зголемуваат и оние со бензин и дизел, кои се по цена од 5.000 до 15.000 фунти. Исто така и половни автомобили, чии цени растат.

„Мислам дека, барем засега, зависи од вас, потрошувачот, да го направите тој избор наместо владата да ве присилува да го правите тоа. Затоа што цената и понатаму е висока, особено за семејствата кои страдаат од финансиската криза. Малите бизниси се загрижени како ова ќе влијае на тоа, и ни претстои уште долг пат пред целосно да изградиме национална мрежа за полнење електрични автомобили низ целата земја. Исто така, треба да ја поддржиме нашата автомобилска индустрија за да не зависиме од силно субвенционираниот увоз на јаглерод – интензивна стока од земји како Кина, на пример. Затоа, за да ни дадат повеќе време да се подготвиме, денеска најавувам дека ќе го одложиме преминот кон електрични автомобили“, рече премиерот Риши Сунак.Лондон објави дека нејзиниот пристап е во согласност со голем број европски земји како Германија, Франција, Шпанија и Италија и луѓето ќе можат да купуваат и да возат второ- рачни бензински и дизел автомобили по 2035 година. Нивните власти сфатија дека треба да им се даде повеќе време на граѓаните да се подготват за преминот кон електрични автомобили. Тоа значи дека нивните сопственици ќе ги користат подолго и ќе се одложи нивната препродажба во посиромашните земји како Бугарија. Нивните цени се очекува да продолжат да растат.