Ветеринар сподели кои пет животни никогаш не треба да ги имате како домашно милениче

Доколку сакате да добиете домашно милениче, а сè уште не сте сигурни кој вид на животно е најсоодветен за вас и за вашата околина, дефинитивно треба да го направите вашето истражување пред да се одлучите за овој многу важен чекор во животот.

Покрај тоа што ќе го направите вашето истражување, би било добра идеја да се консултирате со експерти како што се ветеринари. Имено, британскиот ветеринар Бен, кој секојдневно споделува совети на социјалните мрежи, откри кои животни во никој случај не се погодни за домашни миленици.

На неговиот профил на TikTok „Ben The Vet“, каде што го следат повеќе од 200.000 следбеници, тој објасни и зошто овие животни не се соодветни. Не сака да звучи како да не му се допаѓаат, но чувствува дека мора да ги предупреди идните сопственици на домашни миленици за можните стапици.

@ben.the.vet

5 species of pet that I personally as a vet wouldn’t have / would advise you to think very carefully about before getting (and in the case of number 4 please do not get them under any circumstance) #learnontiktok #veterinary #animals #petsoftiktok #benthevet

♬ 好可爱的宝宝 – 如期而至

Така тој на прво место ги навел папагалите и другите пердувести животни.

„Прво, да се има папагал значи дека никогаш повеќе нема да имате нелеплива тава бидејќи кога ќе се загрее, облогата испушта гас што може да биде фатален за нив“, изјавил ветеринарот.

Тој изјави дека не се сомнева дека птиците можат да бидат многу големи животни затоа што можат да зборуваат, но смета дека е исклучително тешко да се обезбеди доволно простор и стимулација за еден вид животно кое инаку би имало слобода да лета и да истражува живеалишта во прашумата.

„Папагалот на кој му е здодевно лесно станува папагал под стрес кој се манифестира во деструктивно однесување, многу гласно и ненормално однесување“, објасни тој.

Друго животно што не би го имал е глушец. Тоа е затоа што глувците во просек живеат до две години. Овде веројатно се мисли и на хрчаците, кои кај нас се многу популарни домашни миленици, а нивниот просечен животен век е две години.

„Имав многу заморчиња низ годините и многу се приврзав за нив“, рече тој.

Тој смета дека е доволно тешко кога домашно милениче ќе умре по четири или пет години, а година или две се прекратки за да поседувате домашно милениче.

Третото милениче што го спомнува Бен може да изненади некои, а тоа се зајаците. Сепак, тој објасни зошто тие често не се соодветни миленичиња.

„Спротивно на она што многу луѓе го претпоставуваат, тие навистина не се добри миленичиња за децата. Тие се вид плен, така што природно се многу срамежливи. Тие не секогаш уживаат кога се држат и се многу кревки. на вашата рака од височина на подот. Не е невидено да се скршат коските на екстремитетите, па дури и рбетот“, изјави тој.

Тој додаде дека имаат строги потреби во однос на исхраната, распоредот за чистење и социјализацијата. Тие се исто така многу подложни на блокади на цревата и проблеми со забите, што може да доведе до некои неочекувани трошоци кај ветеринарот.

Четвртото животно кое во никој случај не е погодно за живеење во затворен простор се мајмуните. Иако на многумина ќе им звучи чудно бидејќи кој има мајмун за домашно милениче. Сепак, Бен изјави дека има околу 5.000 примати кои се чуваат како домашни миленици во ОК.

“Мајмунот е исклучително интелигентно, диво животно, а не припитомен вид како кучињата или мачките. Исклучително е тешко да се справите со нивната сложеност во вашиот дом. Не правете го тоа”, рекол Бен.

Конечно, ветеринарот Бен вели дека никогаш не би имал твор како домашно милениче. Забавни се, но многу темпераментни. Тие навистина смрдат и имаат непријатни каснувања. Покрај тоа, им треба многу интеракција и многу простор.