Влада: „Отворен Балкан“ ги отвора границите за работниците од Северна Македонија, Србија и Албанија

 Владата на Република Северна Македонија го честиташе донесувањето на Законот за ратификација на Договорот за условите за слободен пристап до пазарот на труд во Западен Балкан и Законот за ратификација на Договорот за меѓусебно поврзување на шеми за електронска идентификација на граѓани од Западен Балкан на вчерашната собраниска средба.

„Со ратификацијата на овие договори, поврзани со иницијативата „Отворен Балкан“, конечно станува реалност дека граѓаните на Северна Македонија, Србија и Албанија можат да работат во која било од трите земји без да добијат работна дозвола, без никакви пречки, без пријави и чекање, без административни трошоци“, велат од Владата.

Дополнителни олеснувања ќе се обезбедат со договорите за признавање на дипломи и стручни квалификации.

„Големите придобивки од овие договори се што се отстрануваат пречките за вработување, додека граѓаните ќе можат да работат во сите земји со единствен матичен број, без никакви дополнителни процедури. Граѓаните ќе можат да добијат идентификациски број „Отворен Балкан“ на нивниот национален портал за е-Влада или на нивниот национален портал за електронска идентификација. Единствениот матичен број е електронска идентификација која овозможува пристап до електронски услуги во земјата каде што лицето го добило бројот, додаваат од Владата.

По добивањето на потврда за матичен број „Отворен Балкан“ се добива слободен пристап до пазарот на трудот.

Идентификацискиот број „Отворен Балкан“ станува основа и за добивање единствен мајчин број за странец, па веќе нема процедури за дозвола за престој.

Со ратификацијата на договорите се зајакнува конкуренцијата во регионот, бидејќи компаниите ќе можат без прекин да сметаат на работната сила на трите земји, што ќе влијае и на конкуренцијата на пазарот на труд и на зголемувањето на платите.

Со ова им помагаме на компаниите и стопанските субјекти од трите земји, кои чекаа брзо спроведување на оваа мерка со која се либерализира регионалниот пазар на труд.

Прашање е за голема помош и олеснување за компаниите кои имаат свои претставништва во Северна Македонија, Србија и Албанија, со цел полесно да отворат работни места и полесно да ангажираат работници и да им обезбедат добри плати и добри услови за работа.

Станува збор за регионална конкуренција на пазарот на труд, што секако ќе придонесе за зголемување на платите, се нагласува во соопштението од Владата.

Договорите на иницијативата „Отворен Балкан“ беа потпишани на 21 декември 2021 година во Тирана од страна на претставниците на трите земји, Република Северна Македонија, Србија и Албанија.