Дали ликвидацијата на Ранко Ескобар е последниот удар во војната на големите црногорски кланови или најава за нешто МНОГУ ГОЛЕМО?

0

Радошевиќ беше убиен во вторник, на 9 март, во пукање што се случи на бензинска пумпа во Рушње.

Убиството на Ранко Радошевиќ, попознат како Ескобар од Никшиќ, е уште едно во низата брутални убиства поврзани со војната меѓу шкаљарите и кавчанците, озлогласени црногорски кланови.

Убиството на Ранко Радошевиќ, попознат како Ескобар од Никшиќ, очигледно е уште едно во низата брутални убиства поврзани со војната меѓу шкаљарите и кавчанците, озлогласени црногорски кланови.

Радошевиќ беше убиен во вторник, на 9 март, во пукање што се случи на бензинска пумпа во Рушње, а осомничени за ова убиство се двајца мажи, додека нивен соучесник е малолетник кој наводно имал улога во привлекувањето на Ескобар во кафулето и е уапсен заедно со младите во станот.

Има сомнеж дека убиството на Радошевиќ е само продолжение на пресметката меѓу клановите. Тоа се поткрепува со тоа што за ликвидацијата биле ангажирани најмени убијци, што е печат на клановите.

– Тоа го поткрепува и фактот што кланот од Никшиќ бил спомнат во контекст на подадената рака на убиениот водач на шкаљарите, Јован Вукотиќ , во Србија, односно во Белград – вели извор близок на истрагата.

До минатата година на чело на шкаљарскиот клан беше Јован Вукотиќ, а на чело на кавачкиот клан беше озлогласениот Радоје Звицер. Клановите беа две фракции на кланот Котор, кои соработуваа, но конфликтот избувна поради пратка кокаин која исчезна во Валенсија во 2014 година.

Крвавата војна на клановите започна во 2015 година со бруталната ликвидација на Горан Радоман од Цетиње во Нов Белград, кој беше убиен од Лука Старчевиќ, а кој беше уапсен во Бразил дури во 2020 година.

Од тој момент, повеќе од 50 членови на двата клана се убиени во егзекуции, а овој конфликт, наводно, влезе во последната фаза минатата година .

Во текот на минатата година може да се каже дека кланот Шкаљар беше обезглавен со неколку убиства на високи членови, но и покрај тоа што главниот дел беше скршен, Кавчанците сега почнаа да ликвидираат влијателни луѓе од помалите кланови поврзани со шкаљарски клан.

Последниот удар

Последниот удар за шкаљарскиот клан ликвидацијата на водачот Јован Вукотиќ во септември минатата година, кога двајца напаѓачи го застрелаа додека со сопругата и ќерката беше во автомобил на пат кон трговски центар во Истанбул.

Еден месец пред Вукотиќ, Горан Влаовиќ бил ликвидиран на хрватскиот остров Паг, кога млад човек од Србија му пришол одзади и ладнокрвно го застрелал во главата пред очите на неговата девојка, поранешната мисица Драгана Баниќ. Влаовиќ беше идентификуван како еден од луѓето од врвот на шкаљарскиот клан и десната рака на Јован Вукотиќ.

Стегањето на обрачот околу Јован Вукотиќ се почувствува уште во јуни 2022 година, кога во ресторан во центарот на Будва беше убиен Милиќ Миња Шаковиќ, исто така еден од високите членови на шкаљарски клан. Суровоста на неговата ликвидација го остави целиот регион во шок.

Имено, тој седел во ресторан со своите пријатели кога убиецот за прв пат поминал покрај него, кога пријателите го предупредиле, тој не му обрнал внимание. Вториот пат покрај Шаковиќ поминал убиецот во бела кошула и со капа, кога пријателите му рекле: – Овој е сомнителен, погледни го – но Шаковиќ и тогаш не обрнал внимание. Само неколку моменти подоцна, убиецот тргнал и испукал неколку куршуми во него.

Со овие три убиства е зададен огромен удар на которскиот клан, од кој тешко се извлекува, но, наводно, тоа не било доволно за кавчаните, па почнале да ги отстрануваат водачите на помалите кланови, поврзани со шкаљари, а едно од нив е убиството на Ранко Ескобар, кој бил еден од водечките луѓе на кланот Никшиќ-Кварта, близок до шкаљарите.