Во вооружениот инцидент во Тунис загинаа пет лица

0

 Бројот на жртвите од вчерашниот напад што се случи во близина на синагога во Тунис се искачи на пет. Во вооружениот инцидент загинаа три лица од обезбедувањето и двајца верници, од кои едниот бил француски државјанин.

Нападот се случи среде годишниот аџилак на островот Џерба, кој привлекува стотици Евреи од Европа и Израел.

Нападот го изврши чувар на поморски објект во Џерба, кој прво пукал врз свој колега, а потоа неселективно отворил оган кон безбедносниот персонал лоциран во близина на синагогата.

Напаѓачот, пред да биде застрелан од полицијата, повреди четворица припадници на обезбедувањето и четворица верници.