Во зоолошката во Прага се роди кинески панголин, вид пред изумирање

Зоолошката градина во Прага го објави раѓањето на загрозен кинески панголин, егзотично источноазиско животно познато и како панголин.

Бебето цицач со тежина од само 135 грама е добро еден ден по раѓањето. Според директорот на зоолошката градина, Мирослав Бобек, тоа е прво младенче од ваков вид во европска зоолошка градина. Првите денови од животот на новороденчето се сметаат за критични. Се уште е рано да се одреди полот, соопштија од зоолошката градина.

На панголините им се заканува изумирање бидејќи нивното месо во Азија се јаде како луксузно јадење, а нивните лушпи се користат во традиционалната кинеска медицина.

Родителите панголин, Рун Хоу Танг и Гуо Бао, пристигнаа во Чешка од Тајван минатиот април како резултат на партнерството меѓу Прага и Тајпеј. Поради оваа соработка, односите на Прага со Пекинг, кој го смета Тајван како дел од својата територија, се влошија.

Со повеќе од 1,5 милиони посетители минатата година, зоолошката градина во Прага е една од најпосетуваните атракции во градот.