Втор круг од претседателските избори во Кипар

Во Кипар денеска се одржува вториот круг од претседателските избори, при што главната борба ќе се одвива меѓу двајца дипломати од кариера, а победникот ќе се соочи со тешка задача да се бори против инфлацијата и корупцијата и да ги заживее замрзнатите преговори за повторно обединување на островот, кој е дел од Европската Унија.

Никос Христодулидес (49) е поранешен министер за надворешни работи, а Андреас Мавројанис (66) беше главен преговарач во мировните разговори со кипарските Турци и поранешен постојан претставник на Кипар во ОН.

Двајцата водат, а Христодулидес има тесно водство во првиот круг на гласање на 5 февруари, што го остави Авероф Неофиту, шеф на владејачката десничарска партија ДИСИ, на третото место.

Преостанатите кандидати се декларираа за независни, при што Христодулидес беше поддржан од неколку централно-десничарски партии, а Маврјанис од левичарскиот АКЕЛ.

Неговата кандидатура доби поттик оваа недела кога ДИСИ рече дека нејзините членови треба да гласаат по своја совест.  Раководството на ДИСИ се налути откако Христодулидес, поранешен член на партијата, ги суспендираше изборите и се кандидираше како независен кандидат.

На актуелниот претседател на Кипар, Никос Анастасијадес, законски му е забрането да се кандидира за трет мандат и рече дека ја поддржува партиската линија.

Следниот претседател на земјата се соочува со застој во разговорите за повторно обединување со кипарските Турци на етнички поделениот остров, работничко незадоволство поради неконтролираната инфлација, последиците од корупциските скандали и порастот на нерегуларната миграција.

Право на глас имаат околу 561.000 кипарски Грци. Избирачките места се отвораат во 5 часот по Гринич и се затвораат во 16 часот по Гринич. Се очекува властите да го прогласат победникот до 18 часот.