Вучиќ во Минхен се сретна со американски сенатори

 Српскиот претседател Александар Вучиќ денеска, на маргините на Минхенската безбедносна конференција, се сретна со делегација американски сенатори со кои, како што напиша на својот Инстаграм профил, имал „долг, отворен и содржаен разговор“ и на кои им ја повтори својата загриженост за безбедноста и правата на српскиот народ на Косово.

Во делегацијата предводена од сенаторот Џин Шахин, член на Комитетот за надворешни односи на Сенатот и претседавач на поткомитетот за Европа, се и сенаторите Пит Рикетс и Крис Марфи.

Нагласив дека честата комуникација меѓу Србија и САД, како исклучително важен партнер на нашата земја, е од клучно значење за зајакнување на врските меѓу нашите земји и решавање на клучните прашања од заеднички интерес“, напиша Вучиќ на Инстаграм.

Тој рече дека ја повторил „големата загриженост за безбедноста и правата на српскиот народ на Косово и Метохија, нагласувајќи ја важноста од заштита на нивните интереси и услови за нормален живот, особено имајќи го предвид последниот потег на Приштина, со кој се укина динарот како легитимно средство за плаќање со што на непромислен начин е загрозена егзистенцијата на српското население“.

Вучиќ рече дека ја нагласил потребата од продолжување на дијалогот „за да се решат сè поголемите притисоци со кои секојдневно се соочува српскиот народ на Косово и Метохија и дека им се заблагодари на САД за поддршката во изнаоѓањето мирно и одржливо решение. на ова прашање“.

Како што додаде Вучиќ, разговарале и за билатералните односи, прашањата за регионалната стабилност и актуелната геополитичка ситуација, како и за зајакнувањето на економската соработка и инвестициите во големите проекти што Србија ги започнува во рамки на „Егзо2027“.

Вучиќ им се заблагодари на САД за поддршката што и ја даваат на Србија на патот кон ЕУ, како и за определбата на Србија да продолжи со сеопфатниот развој на земјата во сите области.