Вучиќ и Алиев зборуваат за бриселскиот дијалог

Српскиот претседател Александар Вучиќ во средата телефонски разговараше со азербејџанскиот претседател Илхам Алиев за да го информира за текот на бриселскиот дијалог и потребните дополнителни консултации.

Вучиќ рече дека тоа ќе го спречи да присуствува на Самитот на Контакт групата на Движењето на неврзаните во Баку, но дека Србија ќе ја претставува нејзиниот министер за надворешни работи.

Вучиќ истакна дека Србија им придава големо значење на сеопфатните билатерални односи со пријателскиот Азербејџан, засновани на взаемно почитување, разбирање и взаемна поддршка, се вели во соопштението објавено од прес-службата на српскиот претседател.

Алиев рече дека високо го цени стратешкото партнерство Србија-Азербејџан кое е на силна нагорна траекторија благодарение на одличните лични односи меѓу двајцата претседатели и изрази очекување дека и оваа година ќе биде успешна за билатералните односи меѓу Србија и Азербејџан.

Темите на дискусијата опфатија планови во енергетскиот сектор и други области од заеднички интерес.