Вучиќ: Се плашам дека 2024 година ќе ни донесе уште многу конфликти и немири во Република Српска и Косово

0

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, оцени дека следната 2024 година ќе биде најтешката во современата историја на Србија, истакнувајќи дека стравува од можни немири во Република Српска и Косово.

„Се плашам дека оваа година ќе ни донесе многу повеќе конфликти и немири од претходната, вклучително и оваа, мислам на каква било закана во Република Српска, во Косово и во другите делови од регионот“, рече Вучиќ, Телеграфи. извештаи.

Вучиќ, оправдувајќи ја ваквата оценка, изјави дека изборите во Тајван се одржуваат во јануари, на крајот на 2024 година во САД, а овие избори заедно со руските, можеби украински, „ќе дадат можност за промени или воспоставување на облак од вредности на глобално политичко ниво“.

Според него, овие промени ќе се случат во ерата на социјалните мрежи, кога најважно е обожувањето на мислењето или собирањето лајкови, па затоа стравува дека 2024 година ќе биде „многу полоша за светот“.

Во тој контекст, тој објасни дека има дилеми како да се насочи државната и националната политика, но и дека купувањето време во невозможниот обид да се постигне компромис е „подобро отколку да се откажеш од она од што не можеш да се откажеш“.