Вучиќ: Србија можеби ќе треба да воведе санкции кон Русија

0

Тема на вонредната седница на Собранието на Србија е извештајот за преговорите со Косово, а се разговара и за предлогот на меѓународната заедница за решавање на кризата.

Српскиот претседател Алексанадар Вучиќ во Собранието изјави дека Србија можеби ќе мора да воведе санкции кон Русија.

„Не сум ентузијаст за тоа, но не знам колку долго ќе издржиме ако не воведеме санкции. Ние ја плаќаме цената што не ги воведовме, но тоа е прашање на политичката посветеност на нашето раководство“, изјави Вучиќ, пренесува агенцијата Бета.

Претставниците на Собранието на Србија одржаа нова вонредна седница на која претседателот Вучиќ го презентираше Извештајот за преговарачкиот процес со Косово, во рамките на нормализацијата на односите меѓу Косово и Србија под покровителство на Соединетите Американски Држави и Европската Унија.

Според Вучиќ, најопасна точка за Србија е точката 4, став 2 од европскиот предлог за договор меѓу Србија и Косово, во кој се вели дека „Србија нема да се противи на членството на Косово во меѓународните институции“.

„Се спротивставија или не, во Советот на Европа во моментот кога ќе одлучат ќе имаат мнозинство, се противеле или не – ќе имаат мнозинство за НАТО. Тие што се противеа не се спротивставија за ЕУ ​​- тоа е нивна одлука“, рече Вучиќ.

Како што истакна, во планот се предлагаат некои добри решенија, особено оние кои се занимаваат со економски и научни прашања, а со кои се регулира статусот на дипломите …

„Тие го чуваат мирот и стабилноста“

Српскиот претседател рече дека многу добро знае што е неговата работа – „да ги штити децата и иднината на Србија и дека тоа ќе продолжи да го прави“.

Политиката во однос на Косово, продолжи тој, ќе биде „под еден договор, за зачувување на мирот и стабилноста по секоја цена и на кој било начин“.

„Да се ​​воздржиме и да не одговараме на провокациите, освен ако не се загрозени животите и имотот на луѓето, како што беше во 2004 година кога нашите големи „херои“, се разбира, „херојски“ молчеа. Зборувам за нашите власти“, рече Вучиќ.

Втора точка, продолжи тој, ќе биде упорното истрајување на формирањето на Заедницата на српските општини на Косово, „која мора да биде правна и физичка рамка за правата на нашиот народ и политичка организација на Косово и Метохија за секаков вид поддршка за Република Србија, што никој не може и никогаш нема да го направи.“ да го спречи“.

Третата точка, истакна Вучиќ, која можеби требаше да биде на прво место, е безбедноста на Србите на Косово, четвртата се однесува на директните пари „што ги даваме за нашиот народ“, а петтата е дека и најлошите весници треба да се преговара.

„Останување на европскиот пат“

Шестата точка е зачувување на виталните национални интереси со продолжување на „воената неутралност и независното и независно одлучување“, а седмата е „да се остане на европскиот пат“. 

Како осма точка го означи растот на Србија, деветти се инвестициите, за кои рече дека Србија е „рекордер“, а десетта е програмата за развој на Србија до 2025 година.

Претставниците на владејачката коалиција пред седницата порачаа дека, судејќи според изјавите на опозициските политичари, на вонредната седница на Собранието ќе изостане неопходното единство.