Вујиќ: Не се очекуваат промени во регионот по настаните во Силиконската долина и Кредит Свис

 Гувернерот на Централната банка на Хрватска, Борис Вујиќ, во ексклузивно интервју за МИА, оценува дека актуелните случувања со банката во Силиконската долина и со Credit Suisse нема да влијаат на банкарскиот сектор во регионот, каде генерално постои традиционален банкарски модел. 

Во видео интервјуто снимено за време на неговиот престој во Скопје, каде што се одржува Виенската иницијатива, Вујиќи појаснува дека станува збор за два случаи кои се сосема различни од општата состојба на банкарскиот сектор во Европа и во регионот.

 „Што се однесува до американската банка, од една страна имаше регулаторен пропуст со тоа што една банка не беше третирана како системска банка, не беше подложена на стрес тестови, кои ги применуваме кај банките и зголемена супервизија како што имаат системските банки. И откако пропадна, таа де факто доби статус на системска банка кога сите депозити во таа банка беа гарантирани. Ова беше банка која исто така имаше нетипична структура, имаше над половина од вкупните американски средства во хартии од вредност што не е типично за банкарството. Од друга страна, имаше брз пораст на депозитите, за што изгледа не реагираа навреме и тоа доведе до колапс на таа банка“, вели Вујиќи.

 Во случајот со Кредит Суис, Вујиќи вели дека тоа не е нешто што го изненадило банкарскиот сектор, бидејќи банката веќе подолго време има проблеми кои очигледно не можела да ги надмине.

„Таа првично имаше проблеми со своето инвестициско банкарство, што не е типично за банките во Европа, а особено не во регионот, па би рекол дека тоа се случаи кои нема да имаат типични слабости во банкарскиот систем во Европа, а особено не во регионот и во Македонија која има традиционален и конзервативен банкарски модел. Во тој контекст, овие настани нема да значат ништо како предупредување за некаков проблем во банкарскиот систем“, нагласува Вујиќи. 

Вујиќи во интервјуто зборува и за тоа колку банкарскиот систем на Северна Македонија е отпорен на вакви шокови и кога може да очекуваме омекнување на монетарната политика.

Целосното интервју ќе биде објавено утре со видео материјал.