Герковска: Економскиот напредок и реформите во државата се клучот за заштита од штетните надворешни влијанија

Воената агресија на Русија против Украина ни докажа дека мирот не може и не треба да се зема здраво за готово и дека меѓународниот поредок, и покрај тоа што се заснова на општо прифатени правила, се соочува со сериозни предизвици. Настаните од изминатата година се потсетување и предупредување дека не сите цели кон мир, рече вицепремиерката за добро владеење, Славица Герковска, во денешниот говор на безбедносниот форум што се одржа во Вашингтон, САД, на оваа тема. „Како да се спречи руската агресија против Украина и штетното влијание на Кина во Европа“, чиј домаќин беа конгресмените Роберт Адерхолт и Пит Сешнс.

Таа нагласи дека светот во моментов се соочува со најголемата безбедносна криза од крајот на Студената војна, додека досега помина една година од почетокот на оваа криза.

Вицепремиерката Герковска, во соопштението од владината прес-служба, информира дека Северна Македонија, како и другите земји од Западен Балкан, се изложени на зголемено руско влијание, чија агенда е сосема спротивна од онаа на земјите од Западна Европа.

„Северна Македонија е одличен пример за земјите од регионот дека се можни дури и тешко остварливи цели, како што е членството во НАТО, но и почеток на преговори со Европската Унија. За тоа е потребна истрајност и труд за вистинските цели, но и посветеност на реформите, кои пред се им се неопходни на граѓаните во државата“, нагласи вицепремиерката Герковска.

Како што истакна, за Северна Македонија, но и за сите земји од регионот, поважно е континуирано да се работи за економски напредок и развој, владеење на правото и обезбедување подобра иднина за младите, бидејќи на тој начин тие ќе ефикасно да се справуваат со различни штетни политички влијанија.

Вицепремиерката Герковска рече дека треба да се избегнуваат двојни стандарди и дека земјите членки на НАТО и ЕУ треба да бидат пример за почитување на демократските вредности за сите земји во регионот, бидејќи само така ќе им биде овозможено на земјите од регионот. регионот да се фокусира на иднината, бидејќи тоа е гаранција за напредок и просперитет на целиот регион“, соопштија од владината прес-служба.