„ГЕРМАНИЈА ЗА ГЕРМАНЦИТЕ, СТРАНЦИТЕ НАДВОР“ Млади луѓе предизвикаа бес на мрежите: Пееле нацистички песни

Видеото од елитен германски остров на кое се гледа како луѓето извикуваат нацистички слогани и креваат тупаници на десницата стана вирално и предизвика бес.

Како што објави „Гардијан“, видеото објавено на мрежата „Х“ покажува група луѓе на островот Зилт, на северот на Германија, како заедно пијат и танцуваат на песната L’amour Toujours Gigija D’Agostina. Сепак, некои од групата наместо стиховите ја извикуваа старата нацистичка парола „Германија за Германците, странците надвор“.

Еден млад човек ги имитирал мустаќите на Хитлер

Еден човек облечен во бела кошула ја подигнал десната рака во нацистички поздрав додека ги имитирал мустаќите на Хитлер ставајќи два прста над неговата уста. И слоганот и поздравот се незаконски и казниви во Германија .

Полицијата во покраината Шлезвиг-Холштајн соопшти дека ја прегледува снимката и ќе постапи соодветно. Според досегашните информации, спорната песна ја пееле вкупно пет лица .

„Германија за Германците – странците надвор“

Слоганот „ Германија за Германците – странците надвор “ е песна создадена во 19 век, користена од нацистичкиот водач Адолф Хитлер и користена како слоган на кампањата од екстремно десничарската Национал-демократска партија.