Германски контингент од 18 тенкови Леопард предаден на Украинците

 Контингент од 18 борбени тенкови од типот „Леопард 2“, кои Германија вети дека ќе ги испрати во Киев за да ја поддржи Украина во војната против Русија, е предаден на украинската граница, објави денеска Шпигел, повикувајќи се на неименувани извори.

Според медиумот, на Украина и се предадени и околу 40 пешадиски борбени возила од типот Мардер.

На 25 јануари германската влада одобри испраќање тенкови „Леопард 2“ во Украина, како и нивен повторен извоз од земјите партнери.

Германскиот министер за одбрана Борис Писториус по таа одлука изјави дека тенковите ќе бидат испорачани пред крајот на март.