ГИ ДРОГИРАЛЕ ПАЦИЕНТИТЕ ЗАТОА ШТО ИМ БИЛО ЗАБАВНО: Невиден скандал во болница

Медицинските сестри во Британија ги дрогирале пациентите затоа што им било забавно.

Две медицински сестри од Велика Британија се осудени за нелегално дрогирање на пациенти . Катрин Хадсон (54) и Шарлот Вилмот (48) се прогласени за виновни за давање лекови на пациентите за кои морале да се грижат без нивно знаење и согласност, бидејќи тоа им било забавно и затоа што им ја олеснило работата , пренесува Sky news.

Во пресудата, која штотуку беше објавена, се вели дека ги малтретирале оние за кои се грижеле во одделението за мозочен удар во болницата „Блекпул Викторија“ помеѓу февруари 2017 и ноември 2018 година. Ним им се судеше по девет точки од обвинението, а Хадсон била прогласена за невина по три точки од обвинението. Вилмот била прогласена за виновена, меѓу другото, за охрабрување на Хадсон да заспие пациент.

Студентот ги пријавил во полиција

Полициската истрага беше покрената откако студентка медицинска сестра ѝ кажала на полицијата дека видела дека Хадсон му давала на пациент Зопиклон во ноември 2018 година без рецепт, пилула за спиење за која се верува дека е опасна по живот доколку се даде на несоодветен начин.

Обвинителите рекоа дека пораките што биле разменети помеѓу Хадсон, искусна регистрирана медицинска сестра, и Вилмот, асистент лекар, откриле „култура на злоупотреба“.

Хадсон негирала дека злоупотребила четворица пациенти со нелегални седативи и дека го украла лекот Мебеверин, додека Вилмот негирала дека ја охрабрила Хадсон да даде седативи на еден од тие пациенти. И двете се изјасниле за невини за несовесно постапување со друг пациент.