Го зајакнува телото и ги брише воспаленијата како гума за бришење! Древно растение кое го користеле старите Египќани ветува долг и здрав живот

0
Уште од античко време, копривата е главен производ во хербалната медицина. Старите Египќани го користеле ова растение за лекување на артритис и болки во долниот дел на грбот, додека римските војници триеле коприви за да се загреат.

Листовите од коприва имаат структура слична на влакна која гори, а предизвикува и чешање, црвенило и оток. Меѓутоа, откако ќе се преработи во додаток, ќе се исуши, замрзне или готви, копривата може безбедно да се конзумира.

Студиите го поврзуваат со бројни потенцијални здравствени придобивки, набројуваме само неколку од нив.

Содржи многу хранливи материи

Листовите и корените на копривата обезбедуваат широк спектар на хранливи материи, вклучувајќи витамини, минерали, масни киселини, амино киселини, полифеноли и пигменти. Многу од овие хранливи материи делуваат како антиоксиданти во вашето тело.

Антиоксидансите се молекули кои помагаат во заштитата на вашите клетки од оштетување на слободните радикали. Штетата предизвикана од слободните радикали е поврзана со стареењето, како и со рак и други болести.

Истражувањата покажуваат дека екстрактот од коприва може да го зголеми нивото на антиоксиданси во крвта.

 

Може да го намали воспалението

Воспалението е начин на вашето тело да се бори против инфекцијата. Сепак, хроничното воспаление може да предизвика значителна штета. Во бројни студии, убодот од коприва го намалил нивото на повеќе воспалителни хормони попречувајќи го нивното производство.

Во студиите со луѓе, се чини дека нанесувањето крем од коприва или консумирањето производи од коприва ги ублажува воспалителните состојби, како што е артритисот.

На пример, во една студија на 27 луѓе, нанесувањето крем од коприва на области погодени од артритис значително ја намалува болката во споредба со плацебо.

Во друга студија, земањето додаток кој содржи екстракт од коприва значително ја намали болката. Покрај тоа, учесниците сметаа дека можат да ја намалат дозата на антиинфламаторни лекови против болки.

Сепак, досегашните истражувања не се доволни за да се препорача копривата како антиинфламаторно лекување. Потребни се повеќе човечки студии.

Може да помогне при симптоми на зголемена простата

До 50 отсто од мажите на возраст од 51 година и постари имаат зголемена простата. Овој феномен најчесто се нарекува бенигна хиперплазија на простатата (БПХ). Научниците не се сигурни што предизвикува БПХ, но може да предизвика значителна непријатност за време на мокрењето.

Интересно, неколку студии покажуваат дека копривата може да помогне во лекувањето на БПХ.

Студиите врз животни откриваат дека оваа моќна билка може да спречи конверзија на тестостерон во дихидротестостерон, помоќна форма на тестостерон. Запирањето на оваа конверзија може да помогне да се намали големината на простатата.

Студиите кај луѓе со БПХ покажуваат дека екстрактите од коприва помагаат во лекувањето на краткорочните и долгорочните уринарни проблеми – без несакани ефекти. Сепак, не е јасно колку е ефективна копривата во споредба со конвенционалните третмани.

Екстрактот од коприва помага при поленска треска

Поленската треска е алергија која вклучува воспаление на носната слузница. Истражувањата покажуваат дека екстрактите од коприва можат да го инхибираат воспалението кое може да предизвика сезонски алергии.

Тие вклучуваат блокирање на хистаминските рецептори и запирање на имуните клетки да ослободуваат хемикалии кои предизвикуваат симптоми на алергија.

 

Има ефект на намалување на крвниот притисок

Високиот крвен притисок е сериозен здравствен проблем бидејќи ве става на ризик од срцеви заболувања и мозочен удар, кои се меѓу водечките причини за смрт во светот.

Копривата традиционално се користи за лекување на висок крвен притисок.

Може да помогне во контролата на шеќерот во крвта

Студиите на луѓе и животни ја поврзуваат копривата со намалување на нивото на шеќер во крвта. Всушност, ова растение содржи соединенија кои можат да го имитираат ефектот на инсулинот.

Во тримесечна студија на 46 луѓе, земањето 500 mg екстракт од коприва три пати на ден значително го намалило нивото на шеќер во крвта во споредба со плацебо.

И покрај ветувачките наоди, сè уште има премалку човечки студии за употребата на копривата во контролирањето на нивото на шеќер во крвта. Потребни се повеќе истражувања.