„Го посматрал училишниот двор а потоа се слушнале истрели“: Вака се однесувал убиецот од Младеновац пред масакрот! Зборуваа уште 8 сведоци (фото)

Во истрагата за масакрот во Младеновац, оваа недела во Вишото јавно обвинителство беа сослушани осум сведоци. Како што е познато, дел од ранетите кои го преживеаја крвавиот поход на У.Б. (21), а еден од сведоците го открил однесувањето на убиецот пред самиот масакр.

Според информациите, разговарано е со семејствата на загинатите, кои ги кажале шокантните детали од кобната вечер. Неколкумина повредени се испрашани, а се очекува наскоро да бидат испрашани и останатите повредени кога тоа ќе им го дозволи здравствената состојба. Една од девојките која вечерта пред масакрот била во дворот во селото Дубона го видела У.Б., а во сведочењето открила како се однесувал.

Застана пред училиштето и погледна наоколу, па продолжи кон Мало Орашје

– Го познавам околу една година, често доаѓаше во училишниот двор со својот мотор, се приближуваше до собраното друштво и често се дружеше со мештаните – раскажува девојката.

Таа немала информации дека тој има некакви проблеми, но како што кажала се дружел со некои луѓе од селото.

Според неофицијални информации таа го забележала У.Б. во автомобил во Дубона околу 22:30 часот на 4 мај. Како што кажа, забележала дека има нешто необично во неговото однесување, но тогаш немала поим што планира.

-Видов кога возеше, забави покрај училишниот двор, ме погледна мене и погледна низ училишниот двор, но не одговори. Само продолжи кон Мали Орашје. Помина извесно време, а потоа слушнав истрели – рекла таа.

Девојчето не било во училишниот двор во тој кобен момент, кога се вратил во Дубона и ги испукал истрелите, но ги слушнала истрелите и набрзо дознала што се случило.

У.Б. уби пет лица во Мали Орашје, тројца во Дубона, а рани 14 лица.