Градоначалникот на Лондон навести дека градот би можел да се кандидира за ОИ во 2040 година

Градоначалникот на Лондон Садик Кан навести дека британскиот главен град може да се кандидира за Олимпијадата во 2040 година.

Кан за порталот MyLondon изјави дека градското собрание и британската Влада ги истражуваат опциите за поднесување формална кандидатура, со потенцијал тоа да бидат „најзелените игри досега“.

– Работиме со колегите за да ја истражиме понудата. 2032 и 2036 година се завршена работа. Привлечноста на договорот за 2040 година за Лондон е тоа што ќе биде најзелената Олимпијада досега, рече Кан.

Доколку му бидат доделен Олимписките Игри во 2040 година, Лондон ќе стане првиот град кој бил домаќин на Летните олимписки игри четири пати – во 1908, 1948 и 2012 година.