Грешките што ги правиме при пешачење поради кои пропуштаме добри резултати

Пешачењето е една од најпопуларните физички активности со причина. Пешачењето е едноставно, ефективно и достапно за секого.

Можеме да пешачиме насекаде, не ни треба специјализирана опрема или облека, а можеме да пешачиме од неколку минути до неколку часа, во зависност од нашето слободно време.

Сепак, без разлика колку е лесно одењето, секогаш постојат грешки кои треба да се избегнуваат за да се добијат најдобри можни резултати.

Вообичаените грешки при одење кои дури може да доведат до резултатите од тоа што одењето не е она што сакате да бидат, се нагласени подолу:

1. Лоши обувки

Како што веќе спомнавме, за пешачење не е потребна никаква специјализирана опрема или облека, но пожелно е да имате добри чевли. Изберете патики со добро обложена пета кои се лесни, дишат и водоотпорни. Обувките за трчање можат да послужат и како модел за одење.

Исто така, погрижете се вашите патики да не се премногу широки бидејќи нема да ви ја дадат потребната поддршка. Од друга страна, премногу тесни патики можат да ве иритираат.

2. Рута

Ако пешачите по истата рута секој ден, брзо би можеле да ви здодее пешачењето. Затоа, редовно менувајте ја рутата за да не се откажувате од вашите прошетки. Промената на маршрутата ќе има влијание и на вашите мускули и зглобови доколку дел од пешачењето го правите на ридски терен. Може да се надевате на подобри резултати.

3. Преголеми чекори

Додека одите, обидете се да ги држите чекорите релативно блиску до торзото. Не ја преувеличувајте должината на чекорите. На овој начин ќе бидете помалку стабилни и ќе ви се наруши рамнотежата. Исто така, со текот на времето, дополнителната сила на стапалата и нозете може да придонесе за болка и повреда, а на крајот и за прекин на одењето. 

Затоа, не размислувајте премногу за секој чекор што го правите. Чувајте ги вашите чекори пократки и побрзи ако сакате да го забрзате темпото, наместо да ги испружувате нозете далеку пред телото.

4. Одење со премногу слаб интензитет

Пешачењето не мора секогаш да значи интензивно вежбање. Понекогаш сакаме само да одиме на лежерна прошетка. Меѓутоа, ако вашата цел е да го зголемите пулсот и да ги зголемите здравствените придобивки од пешачењето, добро е да го зголемите интензитетот. Вежбањето со умерен интензитет е погодно за повеќето луѓе и обезбедува ефективен стимул за здравствени придобивки.

Интензитетот на одење можете да го измерите на неколку начини, а најлесно е со набљудување на дишењето. Ако можете да зборувате, но не да пеете додека одите, се движите со умерен интензитет.

5. Хидратација

При одење, како и при секоја друга физичка активност, хиртацијата е важна. Доколку шетате на топло време, земете течности со себе на прошетка која ќе трае повеќе од половина час. Во постудено опкружување, прагот е еден час.

Не постои магично количество вода што треба да ја пиете за да останете хидрирани, но носењето вода со вас и пиењето мали количини во редовни интервали е добар начин да останете хидрирани.