Груби: ДУИ е гарант на мирот и евро-американски партнер

 И првиот вицепремиер Артан Груби од Бервеница денеска повика да се здружат партиите за европскиот фронт.

Тој на собирот на ДУИ во Бервеница сподели важна информација.

„За две недели се одржаа 18 средби и многу ми се допаѓа разговорот со граѓаните. Денеска имавме три владини седници и вчера дадов голема вест во Врапчишти, утре се потпишува договорот за Коридорот 8, голем чекор пред почетокот на работите. Доколку овој настан се случи во 9 часот, комисијата задутре ќе се состане за да започне преговори со Бехтел Енка за да почнат работите.

И денеска во Владата ја одобривме одлуката за потпишување на формирање на Музички театар и со тоа се заокружува институционалниот културен живот во нашата земја. Три седници на влада и ниту една минута отсуство од министрите на ДУИ. Денеска ги одобривме и програмите, вклучително образование, животна средина, транспорт и поврзување и сите други програми што се очекува да се реализираат оваа година. Имаме извонреден тим од министри, заменици министри, државни секретари, директори, заменици директори итн… тимови кои имаат за цел да реализираат проекти.

Денеска имаме Албанци насекаде, на државни функции кои некогаш беа сон за Албанците. Го имаме спикерот на албанското собрание Талат Џафери кој веќе е во вториот мандат. Сега имаме целосен консензус, ниту една одлука не била против Албанците, ниту антиалбанска, го направивме и пописот на населението по 20 години, каде Албанците излегоа 29,5 отсто. Вие самите сте сведоци колку се спроведува и колку е успешна програмата на ДУИ и гледам дека има замерки за овој успех на ДУИ.

Вакви кампањи имало секогаш, особено во клучни моменти за државата. Сега кога сме на прагот на уставни измени, има напади од Мицкоски со фотографии, Апасиеви се занимава и со ДУИ. Зошто ДУИ? Бидејќи ДУИ е гарант на мирот и евро-американски партнер, токму претседателот Ахмети го одржа жив патот на дијалогот и решенијата за доброто на државата, НАТО беше направен со Али Ахмети. Денеска претседателот ја започна оваа кампања за да ја разбере целосната важност на членството на земјата во ЕУ. Ние сме на вистинскиот пат бидејќи сме по патот на Али Ахмети“, изјави Груби.