Давид од Микеланџело прогласен за порнографија: Прикажан на час по што настанал хаос

Директорката на лиценцирано училиште во американската сојузна држава Флорида беше принудена да поднесе оставка откако родителите се пожалија дека таа им покажувала слики од скулптурата на Дејвид на Микеланџело на учениците на нејзиниот час по историја на уметност.

Хоуп Караскила, директорка на лиценцирано училиште во Талахаси, град во американската сојузна држава Флорида, беше принудена да поднесе оставка откако тројца родители се пожалија дека на нивните деца од шесто одделение им биле прикажани слики од Давид на Микеланџело на час по историја на уметност .

Двајца родители рекоа дека требало да бидат информирани дека ќе бидат прикажани, а еден тврдел дека се „порнографски“ . Тие исто така забележаа дека сликите ги „вознемириле“ нивните деца.

Караскила рече дека е „тажна“ што нејзиниот краток мандат како директор се ближи кон крајот. Таа работела во училиштето една година, објави Дејли Меил .

Родителите на децата од споменатото основно училиште сега бараат да им се дозволи да гласаат за која било тема или лекција што може да се смета за „контроверзна“ .

„Правата на родителите се на прво место, а тоа значи заштита на интересите на сите родители, без разлика дали се еден, 10, 20 или 50“, рече претседателот на училишниот одбор Барни Бишоп, кој призна дека и дал ултиматум на поранешната директорка – или таа може да си замине сама. или ќе добие отказ.

Скулптурата на Микеланџело е едно од уметничките дела што учениците ги учеле на ренесансниот час по уметност за деца од 11 и 12 години . Иако се смета за едно од најважните уметнички дела досега , родителите од Талахаси го сметаа за несоодветно поради неговата голотија.