Далибор се скарал со брат му, па телото на Данка го пренел на друга локација!? Страшни детали за бруталното убиство на девојчето (2)

Сè сега засега укажува на тоа дека Драгијевиќи не ги усогласиле своите приказни или дека некои работи ги правеле одделно еден од друг. Се шпекулира дека меѓу нив во еден момент дошло до конфликт и не разговарале, пишува Информер медиум близок до Александар Вучиќ.
Дејан Драгијевиќ (50) од селото Злот кај Бор е главен осомничен за убиството на Данка Илиќ (2), а неговиот татко Раде (73) и сега починатиот брат Далибор (40) се осомничени дека му помогнале да ја скрие тело на девојчето! Се сомнева дека браќата се скарале при пренесувањето на телото и дека престанале да комуницираат меѓу себе, поради што има бројни нелогичности во нивните изјави за локацијата на трупот! Дури се истражува можноста повеќе пати да го пренесувале телото без знаење на другиот!

Данка исчезна на 26 март во дворот на викендицата во Бањско Поље, а минатата недела Србија ја слушна страшната вест – Данка е убиена! Како што пишувавме претходно, уапсени се работниците на Јавното комунално претпријатие „Водовод“ Срѓан Јанковиќ од селото Лука кај Бор, како и Дејан Драгијевиќ (50) од село Злот. Тие се сомневаат дека детето го удриле со автомобил, а потоа го ставиле во возилото и го задавиле. После тоа телото го фрлиле на депонија, а се сомневаат дека потоа го префрлиле на друга локација.

Уапсени се и таткото на Драгијевиќ, Раде и неговиот брат Далибор, кој набрзо починал од срцев удар. Дејан Драгијевиќ признал дека го задавил детето, а неговиот брат пред смртта наводно признал дека помогнал да се пренесе телото. Но, ниту еден од нив, како што тврдеа, „не се сеќава“ или „знае“ каде е фрлено телото, ниту пак посочиле на конкретни локации, каде на крајот телото не е пронајдено.

  • Сè досега укажува на тоа дека Далибор и Дејан не ги усогласиле своите приказни или правеле некои работи одделно еден од друг. Сега се шпекулира дека меѓу нив во еден момент дошло до конфликт, па дури и постои можност телото да го преместиле на неколку различни локации независно една од друга. Нивното однесување е сосема необјасниво. Далибор ја донел полицијата до Брестовачкиот мост, тврдејќи дека телото е таму, но и полицијата не нашла трага на таа локација, а истото било и со другиот брат. Единствено што се уште не е јасно е улогата на таткото на Раде и тоа се истражува – вели извор близок до истрагата.

Експертите истакнуваат дека има нешто чудно во односот меѓу браќата и бројни нелогичности во нивните изјави. Поранешен припадник на Службата за државна безбедност Божидар Спасиќ потврди за Ало! дека постои можност браќата осомничени за делото да се скарале при пренесувањето на убиеното девојче и на тој начин да се изгуби точната локација на која е преместено телото.

  • Познато е дека во врска со исчезнувањето на Данка Илиќ имаме една парадоксална ситуација со која полицијата не се среќава често, а тоа е дека имате осомничени за убиство, но немате тело. Тоа е еден од најтешките случаи за полициска работа. Тие го признале делото, а потоа ја одвеле полицијата таму каде што го немало телото. Осомничените имаа доволно време да манипулираат со телото… Односно да го преместат заедно или одделно, не верувајќи еден на друг. Постои и можност телото да го однеле на сосема поинаква страна од онаа на која покажувале, намерно водејќи ја полицијата на погрешен пат, па всушност мислат дека си прават услуга. Тоа го направил покојниот Далибор. На тој начин ништо не мислел, тоа е целосно непромислено однесување – нагласува Спасиќ и додава дека осомничените најверојатно делото го извршиле без никаква организација.
  • Едноставно, осомничените овде немаат причина и се неорганизирани. Познати се како пијаници и на работното место во „Водовод“. Исто така, кога чистеле разни шахти и цевки, на располагање им биле хемиски материи и киселини и разни други средства. Не е исклучена можноста тоа да го искористиле и за прикривање на општа трага која би кажала каде е телото на малата Данка. Можно е, бидејќи во сето тоа ги вклучиле и роднините, ниту едните ниту другите да не знаат каде е телото – заклучува Божа Спасиќ.