ДАЛИ СВЕТОТ Е СВЕДОК НА ГОЛЕМА ПРЕСВРТНИЦА !? Договорот што е во сила од 1974 година се распаѓа, а една валута вртоглаво расте и му се заканува на доларот

Топлиот прием за време на посетата на претседателот на Кина, Си Џинпинг, на Ријад претходно во декември беше симбол на продлабочување на врските помеѓу Кина и Саудиска Арабија. Како еден од најблиските сојузници на САД на Блискиот Исток веќе долго време, Пекинг сега се обидува да ја приближи Саудиска Арабија кон Истокот, а саудискиот лидер Мохамед бин Салман изгледа отворен за тоа.

Си Џинпинг има амбиции да ја оспори глобалната доминација на доларот. Еден начин да го направите ова би било да започнете со тргување со нафта и гас во ренминби и јуани, соодветно, кои се и двете имиња за кинеската валута. Саудиска Арабија, најголемиот светски извозник на сурова нафта, тргуваше со нафта целосно во долари од 1974 година, но разговорите за цената на продажбата на Кина – најголемиот трговски партнер на Саудиска Арабија – во ренминби се забрзуваат.

Во ноември, Кина направи пробив. Кина и Саудиска Арабија потпишаа договор за воспоставување линија за размена на валута („swap“ линија) во вредност од 50 милијарди јуани (7 милијарди долари). Овој значаен договор значи дека Саудиска Арабија има слободен пристап до кинеските девизни резерви по утврден девизен курс – и обратно за Пекинг и саудискиот ријал.

Линиите за размена сами по себе не се контроверзни. Кина има еден со Велика Британија, а договорот со Саудиска Арабија е мал по обем, вреден само дел од вкупната трговија на Саудиска Арабија со Кина. Сепак, договорот е значајна пресвртница, оценува во својата анализа весникот The Telegraph. Имено, ако кинеската трговија со нафта и гас функционира во ренминби, таа ќе биде надвор од западниот финансиски систем и не може да биде санкционирана.

слика
Си Џинпинг и Мохамед бин Салман

Воспоставувањето рамка за размена на линија, исто така, овозможува релативно лесно да се зголеми. Иако 50 милијарди јуани се мали, вкупната големина би можела да порасне. 

Тоа е главно сигнал дека Саудиска Арабија е подготвена да ја користи кинеската валута“, вели Алиша Гарсија-Хереро, главен економист за Азија и Пацифик во француската инвестициска банка Natixis.

Саудиска Арабија е под притисок да го прифати ова бидејќи Русија, најголемиот трговски нафтен партнер на Кина, веќе го прави тоа. Идејата Кина сериозно да ја оспори доминацијата на доларот која беше отфрлена од многу економисти како прилично пресивна, на крајот на краиштата, сè уште е во сопствената лига на глобално ниво бидејќи голем дел од јавниот и приватниот долг околу светот се чува во долари.

Американската валута се користи во речиси половина од сите плаќања ширум светот, додека ренминби се користи за помалку од 4 проценти, според податоците на SWIFT. Доларот е исто така слободно конвертибилен, додека ренминби не е и Кина има ограничувања на протокот на капитал.

Но, бројот на трансакции кои вклучуваат ренминби расте со огромна брзина. Во изминатите три години, глобалната употреба на кинеската валута во финансирањето на трговијата е тројно зголемена. Во септември го престигна еврото како втора најкористена валута во глобалната трговија. Податоците од Народната банка на Кина покажуваат дека глобалната употреба на линиите за размена на Кина од страна на централните банки е приближно четири пати зголемена од 2020 година.

Од ова се заклучува дека за неколку децении, можно е ренминби да го предизвика доларот.