Дебелите деца се изложени на поголем ризик од мултиплекс склероза: Прекумерната тежина предизвикува хронично воспаление што доведува до болест

Новото истражување што ќе биде претставено на овогодинешниот Европски конгрес за дебелина во Венеција, Италија (12-15 мај) покажува дека дебелината кај децата е поврзана со повеќе од двојно поголем ризик од подоцнежен развој на мултиплекс склероза.

Ризикот да биде дијагностицирана мултиплекс склероза (МС) се чини дека е двојно поголем кај децата кои се дебели во споредба со оние кои не се, објави една шведска студија. Студијата беше спроведена од професорот Клод Маркус и вонредната професорка Емилија Хагман од Институтот Каролинска во Стокхолм и колегите.

Академиците од Институтот Каролинска ги анализираа податоците од шведскиот регистар за третман на дебелина кај децата. Базата на податоци, позната како Борис, е еден од најголемите светски регистри за третман на детска дебелина.

Истражувачкиот тим ги прегледа податоците за деца на возраст од две до 19 години кои биле запишани во регистарот помеѓу 1995 и 2020 година и ги спореди нивните податоци со децата од општата популација.

дете, дебели, дебелина, деца, лаптоп, компјутер, домашна работа, училиште, храна, исхрана

Децата биле следени во просек околу шест години

Нивната студија опфатила податоци за повеќе од 21.600 дебели деца кои започнале третман за дебелина на просечна возраст од 11 години, како и повеќе од 100.000 деца кои не се дебели.

Децата вклучени во студијата, која треба да биде претставена на Европскиот конгрес за дебелина во мај во Венеција, биле следени во просек по шест години.

Просечната возраст на дијагнозата на МС беше околу 23 години

– Еден од ефектите на дебелината во детството е тоа што предизвикува слабо, но хронично воспаление, а ова воспаление го зголемува ризикот од развој на неколку болести како мултиплекс склероза – велат авторите на студијата, професорката Емилија Хагман и професорот Клод Маркус.

Суровата стапка на инциденца на МС на 100.000 луѓе-години беше 19,3 во дебелата група и 8,3 во групата на општата популација. Анализите приспособени за присуството на родителска МС (наследност) (која беше почеста кај дебелата група) открија дека ризикот од развој на МС е повеќе од 2,3 пати повисок отколку кај детската група со дебелина, и двата наоди се статистички значајни.