ДЕМОНСТРАЦИЈА НА МОЌ ИЛИ !? Зошто Си Џинпинг има две шолји чај пред себе: Се започна во 2021 година, но не поради Ковид-19 туку… (фото)

0

Набљудувачите со остри очи на настаните на Секинескиот национален конгрес забележале дека само претседателот на Народна Република Кина и генерален секретар на Комунистичката партија на Кина, Си Џинпинг, имал две шолји чај пред себе, а не една како и сите други учесници на конгресот.

Иако многумина ќе го отпишат како помал детал, BBC вели дека симболиката игра многу важна улога во кинеската политика на високо ниво.

Си Џинпинг
Си Џинпинг
Си Џинпинг
Си Џинпинг

Имајќи предвид дека некогаш само кинеските императори можеле да носат жолта облека, тоа што Си има две чаши пред себе значи дека тој се разликува од другите. 

Кинескиот претседател почна да користи две чаши во 2021 година, но тогаш сите мислеа дека тоа го прави поради вирусот Ковид-19.

Си понекогаш ја покажува својата моќ на многу очигледни начини.

На пример, неговиот претходник Ху Џинтао беше сменет од функцијата минатиот октомври за време на состанокот на партијата, очигледно против негова волја. Сè уште не е познато зошто Ху бил отстранет толку ненадејно.

Во меѓувреме, кинескиот претседател претрпе протести поради политиката „нулта ковид“, која не беше добро прифатена од Кинезите и која скапо ја чинеше кинеската економија.

И покрај тоа, Си ја задржа својата политичка сила и неодамна спроведе државни реформи.

Двете шолји се само уште еден доказ дека тој целосно владее со Кина.