Дизни+ останува без огромното мнозинство ексклузиви, продавајќи серии на конкурентите

Компанијата Волт Дизни размислува да ја продаде својата ексклузивна содржина на конкурентни дистрибутери.

За да ги компензира загубите на својата платформа за стриминг, Дизни+ , компанијата Волт Дизни сериозно размислува да дозволи дистрибуција на своите филмови и серии на конкурентите.

Овој потег ќе и овозможи на компанијата да заработи повеќе пари од својата разновидна понуда на содржини, менувајќи ја скапата одлука за прикажување ексклузивна содржина на своите платформи Дизни + и Хулу – одлука што ги чинеше милијарди долари. Компанијата минатата година објави дека платформите за стриминг што ги поседува го надминале Нетфликс во однос на вкупниот број претплатници, но по цена на оперативна загуба која порасна од 0,8 милијарди на 1,5 милијарди.

Преокупираноста на поранешниот извршен директор Боб Чапек со непрофитабилните платформи за стриминг, исто така, доведе до запоставување на парковите на Дизни, што резултираше со опаѓање на квалитетот на услугата, вртоглаво поскапување на цените на билетите и целокупното незадоволство на гостите – нешто што новиот стар извршен директор, Боб Ајгер, сега сака да го промени. Всушност, многу експерти ги наведуваат овие лоши перформанси како главна причина зошто управниот одбор на компанијата го отпушти Чапек.

Боб Игер активно се обидува да го реши проблемот со зголемените трошоци во тематските паркови, како и да спроведе реорганизација на структурата на компанијата, враќајќи ги извршните позиции во рацете на креативните поединци. Дополнително, Ајгер се обидува да ги врати филмовите на Дизни во кината во следните три години, наместо да ги прикажува исклучиво на платформата Дизни+ , а исто така се вели дека е во преговори за лиценцирање на постојната содржина на трети страни.

За жал, останува нејасно која содржина ќе биде достапна на другите платформи, па не знаеме дали е можно да ја видиме премиерата на третата сезона на серијата Мандалоријан на 1 март , понудена од конкурентите, како што е Нетфликс .