Димитров: Бугарите да влезат во Уставот, но тој да стапи на сила откако ќе влеземе во ЕУ

Поранешниот министер за надворешни работи, Никола Димитров, бара Владата да не се однесува, како што рече, како бугарска провинција и доколку треба да преземе мерки во однос на европратеникот Ангел Џамбаски доколку планира провокации на 4 февруари.

„Тоа се територијални претензии и ние мора да се однесуваме како држава, а не како бугарска провинција и апсолутно е легитимно да се преземат мерки, но сето тоа доаѓа од почеток, да се соочиме дека ќе има проблеми со Бугарија ако се преправаме дека не „Постои“, коментира Димитров за „Телма“.

Ја критикува владата која секое утро се буди и се извинува на Бугарија.

„Пред се, треба да се ослободиме од оваа панична самоцензура, во која ќе треба да го започнеме денот со извинување на Софија, треба да се смириме, да седнеме и да видиме како да излеземе од овој јазол. Немаме правна гаранција дека тоа воопшто ќе доведе до ЕУ, нека влезе европски олеснувач и нека седне со историчарите, ако Бугарија знае црно-бело дека сме вештачки, тогаш Берлин и Париз нека ги дадат официјалните изјави дека тие се радуваат што еден ден македонскиот јазик ќе стане дел од ЕУ.

Ова со амандманите е поврзано со негирањето, да се разговара за Бугарите во Уставот, но да стапи на сила кога ќе влеземе во Брисел“, инсистираше Димитров.

Во својата критика на владата, тој додаде дека таа не се обидува да добие никакви гаранции за тоа какви ќе бидат бугарските услови.